FACEBOOK

Как Борисов погуби паметниците на културата

След поредица от „реформи” и преобразувания от кабинетите Борисов 1 и 2 някогашният силен и важен Научен институт за паметници на културата е на път тотално да спре да работи. Само 40 специалисти с мизерни заплати трябва да управляват над 40 000 обекта, представляващи съкровищницата на българското недвижимо наследство, разкри известният скулптор - проф. Велислав Минеков. Както всеки разбира, това е и на теория, и на практика невъзможно, особено при състоянието, до което с подчертаните грижи на властта се намират повечето паметници на културата у нас.


Което, разбира се, никак не е случайно, коментира в предаването на столичния общински съветник Иво Божков по Евроком Минеков. Той даде пример с Двойната къща, заради която Вежди Рашидов - човекът, извършил всички „реформи” и преобразувания в института по време на министерстването си, загуби шанса за трети път да седне в креслото. Но пък тури там верния си заместник Боил Банов. Той пък се опита да обясни, че Експертен съвет, а не министърът били виновни за рушенето на паметниците. „Та нали министърът назначава хората в този съвет, а някои от тях са допълнително обвързани с различни други договори и обществени поръчки с това управление”, аргументира се Минеков. Тук напомняме и думите на управлявалия културата между министерстванията на Рашидов Петър Стоянович разкри, че за събарянето на Двойната къща от СИКаджията Киро Японеца са му давани 100 000 лв., които не е взел. Явно някой друг обаче го е сторил!
„Сега на дневен ред е бутането на къщата на Гешов – още един безценен паметник на културата, който като го погледнем, виждаме България – и тя е разрушена от корупция”, каза Минеков. Професорът даде пример с апетити към блъскане и на 6 къщи в архитектурния резерват Арбанаси.


Той спомена, че Турция е спечелила за възстановяване на сгради в Одрин европейската награда за реставрация. Вместо, както Вежди стори с Двореца в София, да се слагат евтини PVC дограми, комшиите са възстановили старите от 19-и век или са ги заменили със същите, изработени наново едно към едно, което и ние можехме да направим, особено с потрошените милиони за ремонт.
Накрая Минеков поиска проверка на финансовото състояние на т.нар. Квадрат 500, който е бил отрязан за същите евронагради. Колко посетители и колко пари влизат в този музей, който бе открит преди 2 години и вече 2 пъти се ремонтира и сметката за него вече е над 30 милиона пита и 19 минути?!

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени