FACEBOOK

Какво стои зад герба на столицата?

Днес се навършват 139 години, откакто София е столица

Между Изтока и Запада, между два отделни свята - така проф. Марин Дринов определя старетигечското положение на София, когато преди 139 години е предложен за столица на България.

"София и избран за столица на България, защото има стратегическо положение и добро икономическо състояние", заяви пред БНТ Ирина Кръстева, Регионален исторически музей - София. Търсели са се добри транспортни връзки и това столицата да е в центъра на тогавашните български земи. София също така е разполагала и със сгради, които са били нужни за българската държавност.

Гербът на София е първоначално измислен от Хараланби Тачев по случай Парижкото изложение - дълго след като градът става столица на България. Той представлява щит, разделен на четири полета:
- градската богиня, чийто образ е взаимстван от антични монети
- храмът „Св. Софѝя“ - църквата, която все още е символ на града
- планината Витоша
- изображение на Аполон Медикус, което символизира лечебните извори в градаВ центъра има изображение на лъв, взето от монета, намерена във Велико Търново, като така се демонстрира приемствеността между старата и новата столица на България. Гербът е увенчан със зидова корона, каквато имат само градските гербове. През 1911 г. е добавен девизът „Расте, но не старее“, а през 1928 г. са добавени и лавровите клони, които завършват окончателния вид на герба.

Днес са предвидени множество културни събития по случай 139-годишнината от обявяването на София като столица на България.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени