FACEBOOK

Кабинетът харчи 46% повече в оставка, при това без да брои 1,1 млрд. на Москов

230% повече потрошило Министерството на туризма, 55% скок при икономиката – хвърчат милиони все с неясни обяснения, коментират депутатите

Здравният министър Петър Москов крие какви пари харчи в оставка дори от депутатите. Реформаторите Петър Славов и Мартин Димитров, заедно с Методи Андреев от ГЕРБ поискаха от всички министерства справки за разходите им през ноември-декемеври. При това в сравнение със същия период на миналата година, когато същият този кабинет беше действащ, а не в оставка. Общият ръст е 46%.
Оказва се, че въпреки анонсираната от премиера забрана, са обявени нови държавни поръчки от министерствата за 239 милиона лева, но без тези като здравното, които са отказали информация. Само ведомството на Москов пусна 1 100 000 000 лв. за 2 години напред за снабдяване с лекарства на 150 от над 300 болници у нас. Кои са конкретните здравни заведения и защо им е да се презапасяват с медикаменти Министерството на здравеопазването мълчи, но за всички е ясно – трябва дасе потрошат големи пари. При кого ще отидат? Както Комисията за защита на конкуренцията вече доказа, във фалмацията има търговски картел от 4 вериги – тези на Огнян Донев и Марешки, руската Медея и още една.
Извън здравното ведомство, абсолютен рекордьор по скок на харчовете е най-бедното министерство – на туризма. При него ръстът е с феноменалните 230%. Обяснен е с „повешен брой активности”, без да се конкретизира какви. Което в превод означава – следващите са задължени да харчат от бюджета за новата 2017 г. и да дават пари на „наши хора”. Вече подробно писахме в 19’ за скандалните и порочни предколедни поръчки на ведомството на Николина Ангелкова, пуснати при това в извънработно време. Който е пропуснал, може да види на 19min.bg.
В Министерството на икономиката пък има 55% увеличаване на харчовете. Като акцент от разходите от последния месец от работата на министерството депутатът от Реформаторския блок Петър Славов посочи обществена поръчка за значително количество копирна техника, както и 21 шредера за унищожаване на хартия, пусната от колегата му по боя Божидар Лукарски.

„Има ведомства, в които се е харчило в пъти повече. И докато някои от тях са дали относително аргументиран отговор защо е така, като например Министерство на вътрешните работи във връзка с изграждането на оградата и личния състав. Може би трябва да споменем и Министерството на отбраната, където пак се дават едни милиони за поддръжката на МИГ-овете, вместо да се купи най-после една нова ескадрила", коментира Петър Славов.
Славов даде за пример и министерствата, които са намалили значително харчовете си в оставка. Такива са само 3 от 17: Министерството на спорта, Министерството на енергетиката и Министерството на правосъдието.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени