FACEBOOK

И ARD определи кабинета като корумпиран

След немското бТВ ZDF, което осмя Борисов с кадри от Европейския съвет и определи управлението като "корумпирано", и Първи канал в Германия ARD пусна протестен репортаж.

„Много пари от наскоро приключилия Съвет на ЕС трябва да бъдат насочени и към България – най-бедната държава от ЕС и заемаща челно място по корупция”, посочва репортажът на германската телевизия ARD от 26 юли.

Репортерът разказва, че правителството на Бойко Борисов е трябвало да се сблъска за пореден път с вот на недоверие. От седмици гневни българи са излезли по улиците на София и протестират срещу правителството си. Опасенията им са, че с милиардите от Брюксел ще бъде злоупотребено.
Коментарът е, че скоро пред Министерския съвет в София няма да настъпи спокойствие. Напротив. Прави впечатление, че много млади хора вземат участие в демонстрациите. Немалка част от тях са следвали в чужбина.

Те обвиняват правителството в корупция и връзки с мафиотски структури.
"Резултатът от вота на недоверие беше ясен предварително. Ние обаче очакваме все пак нещо да се случи – оставката на правителството, например", споделя млада участничка в протестите. "Ние смятаме, че цялото правителство е корумпирано. Когато смениш едни корумпирани хора с други, които идват от същото място, резултатът е същият и нищо няма да се промени". "Протестите трябва да продължат, докато правителството и главният прокурор подадат оставка", споделят пред репортера протестиращи.

Отявлен поддръжник на протестиращите е държавният глава Румен Радев, който е близък с опозиционните, приятелски настроените към Русия социалисти. "Никога по-рано българите не са били по-силно мотивирани да си извоюват обратно държавата от мафията", цитира телевизията думите на президента.

Телевизията коментира, че снимки от спалнята на Бойко Борисов бяха разпространени в публичното пространство в България. Пистолет върху нощното шкафче, пачки с банкноти от 500 евро и златни кюлчета в чекмеджето. Дали става въпрос за автентични или подправени снимки, все още не е изяснено.
Някои от хората са разочаровани от сдържаността и мълчанието на Европейския съюз във връзка със ситуацията в България. "През последните години имаше някакъв контрол, но сега вече не е така", споделя млад мъж. "Ние се чувстваме напълно изоставени тук срещу едно корумпирано правителство и правосъдна система", допълва той.

За да продължат с натиска срещу управляващите, организаторите на протестите планират за сряда акции в цялата страна.
Един от инициаторите на уличните протести е адвокатът Николай Хаджигенов. Той се бори за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Хаджигенов смята, че Гешев е ключова фигура на корумпираното и мафиотско управление на страната.

"Това е сериозен проблем, защото главният прокурор е абсолютно недосегаем. Единственото, което прави, е да защитава корупцията и правителството, което е на власт. Той преследва единствено противниците на правителството, обикновени хора, бизнесмени, политически опоненти.
В репортажа показват сцени от извършения преди две години арест на бившия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, като се подчертава, че акцията е излъчвана на живо по телевизията.

Безпартийната Иванчева се беше обявила срещу незаконното строителство в ръководената от нея община, изтъква АРД. След като при проверка бяха открити 56 000 евро в кутия за обувки в колата ѝ, тя получи обвинения в корупция и в оказване на натиск върху строителен предприемач.
Иванчева твърди, че парите са ѝ били подхвърлени. На първа инстанция тя е осъдена на 20 години затвор, По-късно наказанието е намалено на 8 години. Междувременно, Иванчева остана под домашен арест. Тя се съветва редовно с адвокат Хаджигенов, който я защитава pro bono.

Иванчева е убедена, че делото срещу нея цели да сплаши всички, които са си позволили да се опълчат на управляващите. "Арестът ми целеше да сплаши обществеността. Хората бяха уплашени, защото си мислеха, че щом това може да се случи на Иванчева, значи може да се случи и с мен. Целта ни не е само да победим в съда и да изчистим имената си, но и да покажем на хората, че не бива да се страхуваме", заявява Иванчева.
Правителството на Бойко Борисов разчита, че със смяната на петима министри ще успокои обстановката в България. Протестиращите, обаче, са категорични, че ще останат, докато цялото правителство не подаде оставка.

Съратниците на адвокат Хаджигенов планират да разширят протестните акции. "Борисов пробва всичко, за да оцелее политически. Ние очакваме дори, че ако отстъпи от премиерския пост, ще продължи да управлява от задкулисието. На нас ни остава да разширим протестите подобаващо", заканва се той.

Снимка: БГНЕС


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени