FACEBOOK

"Ислямска държава" подготвила 600 бомби за Европа

Групировката "Ислямска държава" е обучила между 400 и 600 бойци да извършат смъртоносни атаки в Европа. Източникът на информацията е агенция "Асошиейтед прес", която цитира кадри на разузнаването във Франция, както и сенаторката Натали Гуле - съпредседател на комисия за надзор на джихадистките мрежи.

Твърди се, че терористите са внедрили взаимосвързани терористични клетки, като онези, които извършиха атентатите в Париж и Брюксел, взели заедно над 160 жертви.

Джихадистите имали заповед да изберат подходящото време, място и метод с цел причиняване на максимален брой жертви. Мрежата от подвижни и полуавтономни клетки показва капацитета, с който екстремистката групировка разполага в Европа, въпреки че губи терен в Сирия и Ирак.

Ръководните постове в редица такива клетки са лица, говорещи френски, както и лица с връзки в Северна Африка, Франция и Белгия.

"Главите" отговарят за разработката на стратегията на осъществяване на атентатите в Европа. Бойците, влизащи в тези терористични мрежи, по думите му, са обучавани на тактика за водене на бойни действия, боравене с взривни вещества, техники на следене и измъкване от проследяване. Разликата със ситуацията през 2014 г. е в това, че някои от тези бойци тогава са били обучавани само за няколко седмици, а сега тренират с месеци, за да нанесат максимални удари с най-много жертви, когато се взривят или поставят бомби.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени