FACEBOOK

Инфлацията се забави до 11,6%: НСИ

2% скок на БВП за първото тримесечие

Годишната инфлация през април се е забавила до 11,6%, сочат данните на НСИ. Това е пореден месец, в който темпът на поскъпване на цените се забавя на годишна база. Спрямо март индексът се е покачил с три процента. Храните и горивата поскъпват, макар и при някои изменението да е с части от процента.

Икономиката нараства с 2% през първите 3 месеца на годината спрямо първото тримесечие на м.г., сочат сезонно изгладените данни по експресни оценки на НСИ. Спрямо четвъртото тримесечие на 2022 г. ръстът е с 0,4%.

Иститутът отчита, че крайното потребление регистрира ръст от 2,8%, а бруто образуването на основен капитал - инвестициите на компаниите, се увеличава с 5,2%. Износът на стоки и услуги се увеличава със 3%, а вносът намалява с 4,3%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване икономическият ръст на тримесечна база се дължи на увеличението на бруто капиталообразуването с 1,9%. В номинално изражение БВП достига 37,265 млрд.  лева.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 83,4%, което в стойностно изражение възлиза на 31,084 млрд. лева. През първото тримесечие на 2023 г. бруто капиталообразуването е 5,759 млрд. лв. и заема 15,5% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

Припомняме, че ЕК излезе с пролетните си прогнози. В тях очакването е българската икономика да отбележи годишен ръст на икономиката с 1,5%. Същата е и посоката, която институцията очаква за потреблението и износа. ЕБВР пък завиши леко прогнозата си за ръста на българската икономика до 1,3% за т.г.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени