FACEBOOK

Има престъпление в цените на тока: МВР

Главна дирекция Национална полиция предаде на прокуратурата резултатите от проверката си за цената на електроенергия у нас, съобщиха от вътрешното министерство.


Според разследващите от МВР има данни за извършено престъпление от страна на държавната ТЕЦ Марица изток 2, а значи следва да бъде образувано дело. От ведомството на Бойко Рашков посочиха, че длъжностни лица от централата са манипулирали стойностите на тока на енергийната борса чрез невключване на част от мощностите.

Според МВР те „не са положили достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването или запазването на повереното им”. Полицията смята, че тъй като мощностите не са били включени навреме, държавната централа е пропуснала печалба и така е нанесена щета и на бюджета.
Напомняме, че проверката е започнала през септември м.г. и е инициирана след сигнал за „необосновано висока цена” на електроенергията в България. Тя е била предлагана на платформата за търговия

на Българската независима енергийна борса в сегмента Ден напред. Проверката е обхванала периода между месеците юни и август 2021 г., когато цената е варирала в широк диапазон и в някои часове е достигала до 400 лв. за MWh.

Изискана е информация от КЕВР, Електроенергийния системен оператор, ТЕЦ Марица изток 2 и Българската независима енергийна борса. Работна група експерти от ГДНП и КЕВР е извършила проверка и анализ на предоставените документи.

До момента е установено, че за периода 15 юли-3 август на м.г. са работили само две генериращи мощност на държавна ТЕЦ. След това е започнало поетапното включване на останалите мощности, което е довело до спад в цената на тока.

Според данните до момента е изяснено, че съществува реална възможност БЕХ ЕАД, което е предприятие с преобладаващо държавно участие и господстващо положение на пазара на едро на електроенергия, да намалява или преустановява предоставянето на ликвидност за пазара Ден напред. Анализът за работата на ТЕЦ Марица изток 2 води до заключение, че невключването на генериращи мощности в електроенергийната система на България е довело до необосновано високи цени.

„Може да се направи и обосновано предположение, че длъжностни лица от ТЕЦ Марица изток 2 са осъществили престъпление, от което са последвали значителни щети за предприятието, които в конкретния случай се изразяват в нереализирана печалба”, пише в изводите на МВР.

Припомняме, че миналото лято имаше доста критики от страна на бизнеса за пасивността на ТЕЦ Марица-Изток 2. В разгара на кризата с цените на тока в началото на август държавната централа все още не бе започнала да продава на свободния пазар, въпреки че много експерти твърдяха, че това е начинът да се успокои обстановката.

Едва на 9 август централата обяви, че ще пусне още един блок в експлоатация. След постепенното натоварване на мощностите цената на тока спадна от 340 лв./МВтч до 265 лв./МВтч.

Това е поредната проверка на МВР, която се праща на прокуратурата с мнение да се образува дело. Във вторник бе обявено, че според полицията бивше ръководство на АПИ е сключило неизгоден сделка за поддръжка на ТОЛ системата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени