FACEBOOK

Има и екипи, и екипировка във 2-ра градска: БгЛекарски съюз

„Грешка в комуникацията. Организационно неправилно изтичане на информация“. С тези думи д-р Асен Меджидиев от Българския лекарски съюз обясни пред БНР причината за напрежението във Втора градска многопрофилна болница в София.
Както 19 минути пръв написа още миналия вторник, КРИЛО от нея с 50 легла ПРИ НУЖДА може да бъде преоборудвано в инфекциозен изолатор. Преди да се наложи това евентуално, София има 200 други легла, а лежащо болните с коронавирус в цялата страна са малко повече от 20 към 14 часа този вторник.

"Има над 540 екипа. Всички предпазни средства са подготвени. Базата е подготвена. Имаме уверението на директора на болницата, че ще могат да подсигурят персонал за работа със заразени с Covid-19", заяви д-р Меджидиев. По негови думи всеки лекар в екстремна ситуация може да работи с такива болни.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се срещна с ръководството на Втора градска болница заради създалата се ситуация. „Очевидно комуникацията не е била на нужното ниво между ръководството и самите лекари“, заяви тя.
По нейни думи сред обсъжданите варианти е да бъде отворено едно отделение с 10 легла, което да има възможност да работи с отделен вход. Тоест, бройката е намалена, за да няма вълнения на медицинския персонал.

Напомняме, че именно Втора градска е болницата на сестрата на премиера. Тя обаче напоследък работи в частна клиника.
През последните години болницата е обект на засилени инвестиции и грижи, както и останалите общински здравни заведения, в които не само се инвестира в модерна техника, но и се дават допълнителни възнаграждения, особено на медицинските сестри, за да бъдат задържани при ниските иначе заплати, определяни от държавата.

Според Николина Колева, лекар специализант във Втора градска болница трябвало да се помисли за някои неща: тежко болните пациенти често се нуждаят от реанимационни мероприятия, а при тях такова отделение няма. Имало само трима реаниматори, които са на график, а за инвазивна вентилация разполагали с два апарата. Колева заяви, че не е ясно колко време ще продължи обстановката и посочи, че персоналът в болницата е предимно застаряващ.

"Искаме да помогнем в тази битка, но ни трябва някакъв ресурс. Имаме нужда от персонал, с какъвто не разполагаме. Имаме нужда от подкрепление и от апаратура отвън", твърди Колева. Шефът на белодробното отделение е уверил, че има пълна готовност да се приемат болни в случай, че има достатъчно хора.

„Няма да се приемат болни, докато болницата няма капацитет и възможност за това“, категорична бе Фандъкова. Тя обясни, че идеята е била да се подготви болницата като резерв. „Ситуацията е динамична, никой преди това не е работил в условията на коронавирус“, обясни кметът и отново подчерта, че трябва да бъде сигурно, че когато се приеме болен, отделението ще има целия необходим капацитет, екипи и оборудване.

Фандъкова обясни, че на срещата е станало ясно, че защитните облекла са осигурени. Очевидно има лекари, които много искат да продължат да работят само така, както са работили досега, но ясно е за всички, че ситуацията е нова и че всички „трябва да имаме готовност да променяме в движение организацията“, посочи кметът.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени