FACEBOOK

Имаме слънчоглед за олио за още 4 г.

“В страната има достатъчно количество слънчоглед за производството на олио за следващите 4 г.”, заяви пред BulgariaONAIR.зам.-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев.  “Това са 1,5 млн. тона слънчоглед има в складовете”, уточни той.

„При 2 лв. производствена цена на литър олио в пластмасова бутилка, 5 лв. цена не изглежда да съответства на реалните ценови равнища, а по-скоро прилича на спекула или на опит за обогатяване на определени търговци и производители за сметка на българските граждани”, отбеляза зам-министърът.

Данчев посочи, че КЗК ще изисква пълна информация за наличността на стока по складовете, за начинът, по който се определят цените и за споразуменията, които сключват с големите търговски вериги, така че да установи дали има основание за такова повишаване на цените.

Той припомни, че, за да успокои пазара, правителството ще отпусне 1,1 млрд. лв. за изкупуването от пазара на допълнителни количества пшеница, царевица, слънчоглед и фураж за попълването на Държавния резерв.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени