FACEBOOK

Изложба за Съединението кани в Националната библиотека


Документи и фотографии на героите на събитието вече са експонирани в Централното фоайе

"Съединението – събития и личности” е заглавието на изложбата, с която Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ отбелязва 135 години от едно от най-значимите събития в новата българска история.

В експозицията са представени документи и фотографии от Българския исторически архив на Националната библиотека. Документите във витрините и в съпровождащата видео изложба са подредени в хронологичен ред. Сред тях се открояват Програма и Устав на Българския таен централен революционен комитет, Възвание от Българския таен централен революционен комитет към българския народ за обявяване на Съединението, Манифест от княз Александър I Батенберг до българския народ за Съединението на Източна Румелия с Княжество България, Манифест на княз Александър I Батенберг до българския народ за обявяване на Сръбско-българската война и др.

Акцент в изложбата са и фотографиите на Алеко Богориди – главен управител на Източна Румелия (1879 – 1884), Гаврил Кръстевич – главен управител на Източна Румелия (1884 – 1885), Продан Тишков, Недялка Шилева – жената, която изработва революционното знаме, използвано при обявяването на Съединението, генерал Данаил Николаев, княз Александър I Батенберг.

Видео материалите в изложбата за Съединението разкриват дейността на значими личности, участвали в подготовката, обявяването и защитата на Съединението на България.

Изложбата „Съединението – събития и личности” вече може да бъде разгледана в Централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и ще остане там до 23 септември (9-17 часа).


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени