FACEBOOK

Излезе черен списък на мандрите

Никой не контролира суровините от ЕС, заяви председателят на на Асоциацията на млекопреработвателите

Българските сирена се приготвят от вносни млека. Това неохотно призна министърът на земеделието и храните Десислава Танева по повод масираните проверки из мандрите в страната. Земеделският министър бе в Хасково, за да даде тласък на кампанията по субсидиране на земеделските производители и по осъществяване на контрола върху тях. Оказа се, че някои от мандрите работят с българско мляко, но в други по-голямата част от суровината идвала от чужбина - най вече от Унгария, Румъния и Словакия. Имало 12 страни от ЕС, където суровото мляко е по-евтино от българското и за преработвачите е по-изгодно да внасят от 2000 километра, вместо от 20, с горчивина призна Танева. „Няма как да се намесим, защото това противоречи на принципите на Евросъюза за свободно движение на стоки и услуги”, обясни министърът.
Танева заяви, че са констатирани нарушения при проверките, но не пожела да обяви имената на нарушителите. Междувременно в сайта fermera.bg се появи черен списък на фирмите, които ни продават сирене, кашкавал и като цяло млечни продукти, примесени с растителни добавки. Той се състои от малко над 40 мандри, с чиито продукти трябва да си имаме едно наум. Сред тях са: Бор Чвор, Българско сирене ООД, Дарко АД, Дядо Либен ООД, Жоси ООД, Май дей ООД, Милтекс-КК ЕООД, Млечни продукти ООД, Родопея-Белев ООД, Хелиос Милк ЕООД,
ЕТ Марси – М.Бакалов, Хелиос Милк ЕООД, Хранинвест ООД, Милтекс-КК ЕООД, Милки Лукс ЕООД, ЧЕХ – 99 ООД, Беталогистика ООД, Милпак ООД, Милкиекс ООД,Габрово Милк ООД,
Кондов Екопродукция ЕООД, Абламилк ЕООД, Войнов и сие, Шипка 99 АД, Ем Джей Дериз ЕООД, Филипополис РК ООД, Млечни продукти ООД, ЕТ Росвер и др.

В същото време председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров алармира, че „за последните 8 години 5 пъти се е увеличил вносът на палмовото масло у нас“.„Никой не контролира млякото, което влиза в България от страни в ЕС, нашата Агенция по храните разчита на документите от европейските служби”, коментира той пред Нова тв. „Убедили сме се, че европейският контрол не е най-добрият и не е най-прозрачният”, каза още Зоров.
„В Румъния получават до 10 цента на литър мляко допълнително национална помощ”, коментира специалистът и добави: „Държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните трябва да има трайна, устойчива политика, която да води до подобряването на условията в този сектор и до подобряване на качеството на продуктите”.

Междувременно млекопроизводителите и животновъдите от цялата страна обявиха, че ще излязат на национален протест на 24 март пред Министерския съвет. Те ще изразят недоволството си срещу ниските изкупни цени на млякото и липсата на контрол от страна на държавата, която внася повече млечни продукти отколкото произвеждат фермерите. Според тях от 2014 г. цената на суровото мляко е паднала с 35 %, а в магазинната мрежа се е увеличила с 12 на сто. Произведеното мляко за една година е 1 500 000 литра, а е продадена 4 000 000 килограма готова продукция. Те настояват за спешна проверка от страна на ДАНС и Агенцията Митници от къде и с какво качество са млечните продукти внасяни в страната, както и проверка има ли картел в сектора.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени