FACEBOOK

Изграждат специални места за разделно събиране на отпадъци

Кварталите на София ще имат специални места за разделно събиране на отпадъци. „Целта ни е да увеличим разделното събиране с активното участие на гражданите”, посочи на Фейсбук страницата си столичният кмет Йорданка Фандъкова.
„Разговарях с хората от бл. 151, 152 и 160 в кв.

Надежда, които преди около година приеха да участват в един от пилотните ни проекти. Обособихме 5 пространства за контейнерите, в които те разделят 4 типа отпадъци – опаковки, стъкло, хартия и хранителни отпадъци”, посочи тя.

„Обновихме междублоковото пространство и изградихме нова детска площадка, показвайки как парите от рециклируемите материали се връщат обратно в по-добра среда.

Целта е да проучим успешни модели за разделно събиране в кварталите с големите жилищни блокове”, посочи Фандъкова.
„В момента 85% от отпадъците на София се оползотворяват благодарение на завода за преработка на отпадъците. Той представлява система от инсталации, които преработват различните типове отпадъци – битови, зелени и био.

От тях произвеждаме РДФ-гориво, електроенергия и компост, като допълнително се отделят материали за рециклиране.
С работата на завода до момента сме спестили над 52 млн. лв. от такса за депониране, а приходите ни от продажба на рециклируемите материали са над 2,6 млн. лв.”, отчете се столичният градоначалник.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени