FACEBOOK

Извънредни матури за пети клас

Целта на МОН е проверка на знанията на децата, учили без учебници

Дни преди края на учебната година изненадващо, без официална информация от Министерството на образованието (МОН), се провежда външно оценяване и за петокласниците.

Извънредните матури са по два предмета – География и икономика и Човек и природа. По тях учениците нямаха учебници по новата учебна програма и учеха по стари учебници, помагала, записки и информация от Гугъл. Целта е в рамките на един учебен час да бъде установено дали децата са успели да усвоят материала и без учебници по новата учебна програма, обясниха от МОН пред Mediapool. Официална информация за това на интернет страницата на просветното ведомство няма.

Матурата по Човек и природа се проведе изненадващо вчера в някои училища в София, а по Човек и природа ще има във всички училища в столицата, като всяко е свободно само да избере деня, в който да се проведе. Матурата по География и икономика за петокласниците ще бъде на 7 юни в една десета от всички училища в страната, подбрани на случаен принцип, казаха от Министерството на образованието.

19’ припомня, че учениците от 5 клас учиха без учебници и по двата основни предмета – Български език и литература и Математика. По тях няма информация дали ще бъдат проведени извънредни матури, за да се види как децата усвояват материала с учене по записки и по стари учебници.

Например по математика учениците започнаха с материала от края на старите учебници, след това преминаха в началото, после се върнаха по средата на написания преди въвеждането на новата програма материал, а след това отново в края на учебника. В стари учебници по български език пък липсват цели уроци, които децата бяха длъжни да учат по записки като студенти, разказа майка на петокласник.

За новата учебна година този випуск отново ще започне без учебници. Министърът на образованието Красимир Вълчев обеща до края на септември учебниците за 2 и 6 клас по новата програма да са готови, за да не учат децата втора година без учебници.

Етикети:Матури

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени