FACEBOOK

Извънредната обстановка е неконституционна: юристи до КС

Възлагането на Министерския съвет да обявява извънредна епидемична обстановка е противоконституционно и тази промяна в Закона за здравето трябва да бъде отменена. Това твърдят в становищата си пред Конституционния съд (КС) двама юристи - проф. Васил Мръчков и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова. Делото пред КС бе образувано в средата на май по искане на президента Румен Радев.

Според него новите текстове в чл. 63 от закона, не отговарят на конституционните стандарти, според които основни права могат да бъдат ограничавани само временно в изключителни случаи и по реда на закон. Президентът не приема подмяната на извънредното положение с нов режим на извънредна епидемична обстановка, което беше мотивирано единствено с това да се заобиколи конституцията и това правомощие на Народното събрание да се прехвърли на Министерския съвет, който да взема решение за обявяването й след оценка от държавния здравен инспектор на опасността за живота и здравето на хората, която се извършва по формални критерии.

В резултат съществува риск от налагане на непропорционално ограничаване на правата на гражданите, се казва в искането на държавния глава. Освен това, законът не определя максимално допустим срок за продължаването на извънредната обстановка, само обявява, че тя се налага временно, като оставя преценката на МС.

Снимка: Дневник, Велко Ангелов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени