FACEBOOK

Изборите ще бъдат на 11 юли

Свързани новини

"Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни за хората проблеми, да приеме социални и икономически мерки, за разграждане на модела Борисов, за план за възстановяване. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората политическа сила", обясни лидерът на БСП Корнелия Нинова на връчването на проучвателен мандат за съставяне на правителство, който тя веднага върна.

"България има нужда от волеви политическа алтернатива, която този парламент не успя да излъчи. Ясно е, че отиваме на нови избори. Но ако и след тях не може да се състави кабинет, можем да изпаднем не само в политическа, но и конституционна криза", заяви Радев. И призова политическите сили да изчистят приоритетите си. Както и да се действа отговорно и експедитивно.

Затова новата ЦИК ще влезе в своята роля едновременно с указа за разпускане на НС и насочването на нови избори, заяви Радев.

Той обяви, че на 7 май от 9 ч ще е изслушването на кандидатите за ЦИК. Очаквам указател да бъде народен на 11 май. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание и изборите се очертават на 11 юли, обяви Радев. Припомняме, че 19 минути писа още на 26 април, че се обсъждат избори на 11 или 18 юли.

Един служебен кабинет изисква експерти, затова имам намерение да поканя авторитетни експерти от левицата, каза Радев. И допълни, че част от тях са били и в предишния му кабинет. Нинова обаче поиска имената и обяви, че трябва да минат през решение на Националния съвет 

Първите два мандата бяха върнати от коалиция „ГЕРБ СДС" и „Има такъв народ", без техните кабинети да бъдат дори гласувани в парламента.

На 1 май Националният съвет на БСП обаче взе решение да върне мандата още при връчването му.

С това процедурата по Конституция за съставяне на правителство ще бъде изчерпана. По закон следва президентът да разпусне НС и да създаде служебен кабинет, който да подготви предсрочни парламентарни избори.

Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени