FACEBOOK

Избирателната комисия показа образците на бюлетините за София

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа образците на бюлетините за местните избори на 27 октомври т.г. Говорителите на комисията представиха днес пред журналисти три образеца на бюлетини - за избор на кмет на София, за избор на общински съветници и за избор на районен кмет на "Младост".

Интегралните бюлетини за избор на кмет на община, кмет на кметство и кмет на район са еднотипни - от лявата страна са имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а от дясната - имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция "Не подкрепям никого". В бюлетината за избор на кмет на Столичната община има 20 кандидати и "Не подкрепям никого".

Бюлетината за избор на общински съветници е по-широка - от лявата страна са номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети, издигнали кандидати за съветници, а от дясната - кръгчета, в които избирателят може да отбележи преференция, т.е. предпочитание за кандидат от дадена листа.

За София има 34 листи или независими кандидати за общински съветници, а кръгчетата са с номера от 101 до 161, тъй като местата в общинския съвет са 61 (бел. авт. - по новите разпоредби номерата на отделните кандидати в листата започват от 101, за да се избегне феноменът 15/15). Има и опция "Не подкрепям никого".

В тъмната стаичка избирателят трябва да постави знак Х или V в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията "Не подкрепям никого". Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикалка, пишеща със син цвят. По желание по същия начин избирателят може да отбележи и преференция в кръгчето с номера на предпочитания от него кандидат за общински съветник. Прагът на валидност на преференцията е 7%, т.е. за да бъде пренаредена листата и даден кандидат за съветник да стане втори (бел. авт. - водачът не може да се размести), са нужни 7% от гласовете за съответната политическа формация, или за София - около 8 хиляди гласа.

За първия тур от кметските избори ще бъдат необходими 19 млн. бюлетини, а разходите за отпечатването им са около 5 млн. лв., обясниха от избирателната комисия.

Източник: Дневник


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени