FACEBOOK

Златото скочи с 16% от Нова година

16% ръст в доларовата и 13% в евровата цена на златото отбелязват световните борси от началото на годината. То мина границата от 1200 в зелено и се продава на около $1230 в момента. Ако в следващите дни няма атака срещу благородния метал, очакванията са неговата стойност да продължи да расте.

Над 50% от инвестициите в злато в момента са в бижута, останалата половина от пазара е за другите възможности. Причините по света и у нас се коренят главно в нулевите, а някъде и отрицателни, основни лихвени проценти и близките до тази стойност проценти интерес, които дават търговските банки. Така вложението в злато става по-изгодно.

Напомняме, че и миналата година между средата на януари и средата на февруари неспокойната международна обстановка доведе до скок на златото, но впоследствие котировките му паднаха.
Интересен факт е, че се забелязва засилено търсене на „скрап” от благородния метал. Според дилърите то стига у нас до 50% нагоре. Това е една добре позната на българите търговия, при която стари пръстени, накити и дори златни зъби се разменят срещу пари.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени