FACEBOOK

Златните момичета и Стойка Кръстева: нови почетни граждани на София

Златните момичета от ансамбъла по художествена гимнастика и боксьорката Стойка Кръстева – олимпийските шампионки на България и наша най-голяма гордост тази година утре ще станат новите почетни граждани на столицата на специална церемония в Деня на града. Предложението е на кмета Йорданка Фандъкова. Унесени в политическите си разпри, на своето предишно заседание на Столичния общински съвет на 9 септември групите в местния парламент така и не стигнаха до почетните граждани, каквито ще станат още десетки заслужили българи от всички сфери на живота. След спешно настояване на кмета работата беше ускорена, за да може традиционно на празника на София да бъдат връчени званията. Те съдържат и даване на символичния ключ на милионния град.

17 септември – Деня на вяра, надежда, любов и майка им София – Премъдрост Божия, е празникът на българската столица след 1989 г. В словото си кметът Йорданка Фандъкова се очаква да засегне именно темата за мъдростта, чийто символ е Св. София – покровителката ни, която е съхранила софиянците през дългите хилядолетия на историята на града при всевъзможни управления в рамките на различни държави и империи и всякакви български правителства в най-ново време.

През последните дни, без да е специално организирано в навечерието на празника, София беше избрана за №2 Зелена столица на Европа, като отстъпи само на Талин и се изкачи с 5 места в класацията на ЕС спрямо миналата година. Тя беше определена за Световна столица на спорта, след като отлично се справи като Европейска столица на спорта. И се изкачи до 19-о място, една позиция по-напред спрямо миналата година, в ранглистата на европейските Градове на бъдещето, като от балканския регион отстъпва единствено на Букурещ – в тази класация участват не само столици. Конкурсът оценява технологичния напредък на включените в нея населени места. Резултатите от всички тези класации дават видимост на модернизацията на града и по-доброто качество на живот, което погледнато отстрани явно се забелязва по-отчетливо, отколкото при всекидневието ни в него.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени