FACEBOOK

Зелени библиотеки на Столична библиотека гостува в парковете на София

От 30 юли до 28 август 2022 г.

Една от най - успешните традиционни инициативи на Столична библиотека – лятната кампания „Зелени библиотеки“ е утвърден формат за насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст, привличане на нови читателски публики и общуване със софиянци през почивните дни. Инициативата, която се провежда вече осма година, включва „Зелена библиотека в парковете на София“ и „Библиотека в планината“ като Столична библиотека постоянно разширява картата на софийските паркови локации на кампанията. В изданията на „Зелени библиотеки“участват известни български поети, писатели, музиканти, артисти, художници, партньори са популярни издателства, творчески сдружения. Седемте издания на „Зелени библиотеки“ са привлекли над 45 хил. посетители, над 7 хиляди са новозаписаните читатели, а буккросингът „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“, събра за последните 3 години от софиянци за софиянци дарения от близо 3000 нови книги.

Осмото издание на „Зелени библиотеки“ в парковете на София стартира на 30 юли 2022 г. в парк „Гео Милев“. Съвместно с район Слатина и сдружение „За Слатина“ там ще бъдат поставени и две къщички за книги, от които всеки посетител на парка ще може да вземе книга за четене и да остави своя. И така към седемте къщички за книги, разположени на знакови места в природния парк Витоша и Зоопарка се прибавят и две нови, които ще се зареждат редовно от Столична библиотека с атрактивни издания.

Тазгодишната арт програма на „Зелени библиотеки 2022“ включва срещи с любими поети, които ще раздават свои нови книги с автографи, интересни тематични изложби, музикални изпълнения на живо.

Децата и учениците могат да участват в образователни STEM игри, в забавно програмиране с различни ботове, да се запознаят с популярната в Корея национална игра тухо и да изработят кукли от традиционна корейска хартия. Малчуганите могат да получат първите си уроци по рисуванесръководителя на детското арт ателие на Столична библиотека художника Христо Кърджилов. Навсякъде с нас ще бъде мобилния ни филиал– Библиобус, който разполага с 1500 тома - нови хитови заглавия от съвременни и класически наши и чужди автори. От него читателите на библиотеката ще могат да си изберат книги за дома.

Продължава обичаната от софиянци инициатива „Споделени книги“„Вземи, прочети, върни“. Столична библиотека приканва всички посетители да се включат в споделянето на книги, като дарят ново прочетено заглавие от личната си библиотека и вземат различно интересно издание.

Втора поредна година известни издателства като „Хермес, „СофтПрес“, „Весела Люцканова“, „Ина“, „Златно пате“, „Скорпио“ и др. се включват в кампанията и предоставят десетки екземпляри от най-новите си издания за посетителите на „Зелени библиотеки“. Сред тях ще намерите книги за свободното време, класика, любими приказки. За децата сме приготвили подаръци – детски книжки и албуми за оцветяване.

Посетителите на „Зелени библиотеки“ ще имат възможност да разгледат две документални изложби. „Библиотеката на София разказва“представя драматичната съдба на библиотечните колекции на видни общественици и писатели (Кирил Христов, Константин Стоилов, Иван Денкоглу),редки и ценни издания от фонда на Столична библиотека, които са живи свидетелства на времето и историята на библиотеката и столицата. Експозицията „Из парковете на София –минало и настояще“ представя любопитни фотоси и документи за историята, изграждането и обновяването на популярни столични паркове и градини.

И тази година в софийските паркове ще звучи вдъхновяваща поезия и музика. С нас ще бъдат поетите – Калин Терзийски, Мирела Иванова, Валентина Радинска, Бойко Ламбовски, Амелия Личева, Ангел Игов, Силвия Чолева, Иван Христов, Кристин Димитрова, Георги Гаврилов, Анжела Димчева и др., а 7-годишната Каталина Павлова ще представи свои публикувани детски приказки. За вас ще свирят и пеят – Иван Бороджиев (саксофон), Ели Раданова (вокал), Венци Дреников (клавишни),екс Атласът Георги Арсов, Алек Кирев (вокал),Кирил Коев (китара),Ралица Симеонова (китара, вокал) и др.

В детската арт програма очаквайте артистите от парти агенция „Маска“ с ръководител Цветомир Иванов, клоуните от атракционен клуб „Найя“, Боби Мирчев с обичани детски песни, школа за сценични изкуства „Есенс“ – с театрални, певчески и танцови детски състави, фондация „Деца на България“ – игри с мисловни карти и др.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

 

Очакваме ви от 10 до 14 часа на:

30 юли/събота/ - парк „Гео Милев“

6 август /събота / - парк „Заимов“

7 август /неделя/- Борисова градина

13 август /събота/ - Южен парк

14 август/ неделя/ -  парк „Св. Троица‘

20 август /събота/ - Западен парк

21 август /неделя/- -Зоопарк

27 август /събота/ - Северен парк

28 август /неделя/ - парк Витоша, пред хижа Алеко

 

Споделете горещите уикенди в парковете на София със „Зелени библиотеки“ - с книга в ръка , интересни срещи с творци и ведро музикално настроение !

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени