FACEBOOK

Засаждаме 930 нови дървета в дворове на детски градини и училища

Започва инициативата "Моето зелено училище"/"Моята зелена детска градина"

"Идея в подкрепа на развитието на София като зелен град "Моето зелено училище"/"Моята зелена детска градина", която започваме, е важна мярка за подобряване на чистотата на въздуха." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при засаждането на нови дървета в двора на 31-во училище "Иван Вазов". На събитието присъства и заместник-кметът на София Йоана Христова.

Обърнахме се към всички училища и детски градини и към момента се включиха 175 от тях. В 31-во училище "Иван Вазов" засаждаме липи, брези и явор, както и рози, туя, чемшири. Дейностите са част от инициативата "Моето зелено училище"/ "Моята зелена детска градина". Тя е насочена към разширяване и подобряване на растителността в дворовете на училища и детски градини в София. Поканени за участие бяха всички детски градини и училища, които след това си подадоха заявките за желани бройки и видове растителност, която да получат от Дирекция "Зелена система". В 175 детски и учебни заведения ще бъдат доставени: 930 дървета (широколистни и иглолистни) – растителността е характерна за нашата географска ширина – липа, кестен, бреза, явор, ясен, дъб, върба, смърч, ела, бор, пирамидална туя, лъжекипарис и кълбовидна туя;

3800 храсти (хвойна, спирея, форзиция, дрян, люляк, керия, чашкодрян, кисел трън, лавровишна, пираканта); 4000 цветя (рози, пролетни и луковици на лалета).

Растенията ще бъдат доставени в самите училища, като развозването ще продължи до края на месеца.
За нас ще е много важно учебните заведения да направят вътрешна организация, така че да въвлекат учениците си както в засаждането на растенията, така и в последващата грижа за тях.
Същевременно продължава и есенната залесителна дейност в града. До сега са засадени нови 1700 броя дървета от началото на 2017 г. (като само през есенния залесителен сезон до момента са засадени 800 броя).

Продължава и засаждането в Новата гора на София – от 21 октомври до момента са засадени малко над 10 000 дървета.
Есенно засаждане на цветя продължава и в последните дни, като 950 000 цветя са засадени в паркове, градини и покрай основни булеварди в София. Това са теменужки, белис, виола и силене. Посадени са също 326 хил. луковици на лалета и мускари, както и над 2600 корена рози.

Източник: sofia.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени