FACEBOOK

Започна ски сезонът на Витоша

Официално започна новият ски сезон с първото нощно каране за годината на "Лалето".
Първите любители на зимните спортове, се спуснаха по легендарната писта въпреки минусовите температури.

По пистите няма достатъчно сняг, но началника на сектор „Ски писти" към Витоша ски е уверен, че условията са идеални. Инвеститорите и ски учителите обаче посрещат началото на ски сезона със смесени чувства, съобщава БНТ.

Причината са законови пречки, които правят невъзможна подмяната на вече остарелите съоръжения, част от които са на повече от 30 години и не работят. Въпреки неудобствата десетки любители на зимните спортове се спуснаха по "Витошкото лале".

Подновяването на съоръженията, както и изграждането на нови лифтове и специализирани писти за деца зависи от актуализирането на плана за управление на парк "Витоша".

От Министерството на околната среда и водите обясниха за БНТ, че не могат да се ангажират със срокове и допълниха, че процедурата е дълга, за да се гарантира успешен план за поне 10 години.

"Документът е над 6000 страници и е връщан от екоминистерството за доработка и корекции неколкократно", се казва още в писмото.

От фирмата, която стопанисва съоръженията отговориха, че се надяват процедурата да се ускори, защото има инвеститори, които чакат планът да бъде променен. Радослав Пеев, Началник сектор „Ски писти"-„Витоша ски" заяви: "Витоша е на всички, не е на "Витоша ски" и трябва да бъде модернизирана. Това е единствената планина в света, която стои по този начин - с 30-годишни съоръжения, с една единствена писта и с многобройни посетители."

Цените на дневните ски карти са като миналогодишните: 35 лева за възрастни, 28 лева за студенти и 21 лева за деца.
Цената включва също планинска застраховка и използването на всички съоръжения, с изключение на ски лифта от Драгалевци. Картата за нощно каране струва 22 лв.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени