FACEBOOK

Зам.-главният прокурор образува проверка срещу Москов

Най-после прокуратурата се размърда и образува проверка 9537/2015 г. срещу неизвестен извършител за ваксините и последващите действия на екипа на министър Москов. Проверката е възложена на ДАНС, Дирекцията за борба с корупцията по високите етажи на властта, която е иззела документи от БНТ от втората част от неизлъченото предаване на Валя Ахчиева по темата и е започнала разпити на замесените лица.
Странното тук е, че проверката е образувана от зам-главният прокурор Ася Петрова, а не от градска прокуратура, която според добре осведомени източници се държи настрана. Явно най-сетне Цацаров се е усетил, че градския прокурор Христо Динев ще защитава сестра си Иванка Кръстева и нищо няма да предприеме срещу нея и Москов, защото кръвта вода не става, пише Афера.
Вместо да се снишат и да изчакат скандала с далаверите на Москов и сестрата на Динев да позатихне, обратно на всяка логика сговорния тандем бърза да реализира престъпните си планове без да се притеснява от последствията, които рано или късно ще ги застигнат. Това ще се случи, защото въпреки медийната завеса, финансовото положение в държавата никак не е добро и се изчаква само идването на новия американски посланик, за да постави по твърдо искането на нашите евроатлантически съюзници за решителна борба с корупцията по високите етажи на властта и най-вече предприемане на спешни действия срещу Делян Пеевски и финансовите му манипулации.

От събраните до момента данни за действията на екипа на Москов, може да се направи извода, че точно Москов и приближените му са извършили национално предателство, което е видно от изнесената по долу хронология на събитията с имена на участниците и извършените от тях действия.
В продължение на повече от една година от встъпването му в длъжност, министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, демонстрира устойчиво взаимодействие с правителствени и бизнес среди в Турция. Началото е поставено при уговарянето на бартер с ваксини между България и Турция, който се маскира зад имитация на „дарение“.
От българска страна се очертава кръг от главни действащи лица под ръководството на министър Петър Москов, някои от които са негови съветници, а други са в бизнеса.
Сред съветниците в политическия кабинет на д-р Москов са адв. Иванка Кръстева (която от м. октомври 2015 г. е предислоцирана като подуправител в НЗОК) и г-н Тома Томов, който освен съветник на министъра е и член на Надзорния съвет на НЗОК. Адв. Иванка Кръстева е основно ангажирана с вноса на софтуер за Националната здравно-информационна система от Турция, докато г-н Тома Томов освен с информационния бизнес в НЗОК и M3 е ангажиран и в бизнеса с ваксини представян като „дарение“. В кръга на основните бизнес партньори на тримата горецитирани влизат Адвокатско съдружие „Ърнст енд Янг“ (съдружници са адв. Милен Райков и Александрос Каракитис), „Ърнст енд Янг“ ЕООД – България, „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, „Соломед“ ЕООД, „ЕНВИЗИМО БЪЛГАРИЯ“ ЕООД и „Енвизимо внедрявания и поддръжка“ ЕООД.
Българската група е в тясна комуникация и съвместни действия с външни партньори предимно в Турция, но основния бизнес кръг, който сглобява схемата на взаимодействие е „Ърнст енд Янг“ – Великобритания; „Ърнст енд Янг“ – Турция и „Ърнст енд Янг“ – България. Британския клон вербува за свой поисква от тях 200 хил. броя ваксини (100 хил. пентаксим и 100 хил. за хепатит В), като срещу това предлага бартерна сделка – 5 милиона дози българска ваксина БЦЖ, производство на държавното предприятие с принципал M3 – „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД.
Преговорите започват през м. март 2015 г. и приключват с подписване на договор за дарение през м. юни 2015 г. В нарушение на всички правила са внесени ваксини, които не отговарят на изискванията както на националното, така и на европейското законодателство. В същото време още през м. март 2015 г. M3 е получило предложение за внос на регистрирани у нас комбинирани ваксини от оригиналния производител „Санофи-Пастьор“ – Франция, които да бъдат доставени до края на м. април 2015 г. Писмото е оставено без отговор. През м. юни 2015 г. е направено ново предложение, което също така е оставено без отговор. Това навежда на извода, че оригиналните ваксини не са били желани от M3 поради други интереси договорени в Турция, а кризата е изкуствено създадена, за да могат тези интереси да се реализират. На 27.11.2015 г. са сключени договори със „Соломед“ ЕООД и „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД за доставка на ваксини, но отново са договорени недостатъчни количества – 36 000 дози четиривалентна ваксина, при необходимост от 116 000 дози.

Трябва да се отбележи и още нещо – т.н. дарение всъщност е търговска сделка – бартер с несъпоставими стойности.
Българската БЦЖ ваксина е платена от M3 на Бул Био (190 000 лв.), но преди това силово е изискано дарение от страна на Бул Био в размер на 500 000 лв., в което изнудване освен министър Москов активно участва като главно действащо лице и неговия съветник Тома Томов, което прави дарението съставомерно, а изнудвачите – наказуеми. Нарушен е и договора за ексклузивитет на канадската фирма, която има договорни права за износ на БЦЖ за 30 г., с което са нарушени търговски интереси за милиони, които вероятно ще бъдат претендирани по съдебен път към M3 и „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД. Крайната търговска стойност на българските ваксини в този бартер, освен всичко друго, е доста по висока от насрещната стойност на „дарените“ от Турция ваксини. Това показва, че освен закононарушенията в дъното на тази дейност стоят парични интереси и умисъл. На това навежда и опита на Тома Томов да изиска от директора на „Бул Био“ ЕООД доставките в Турция да се направят през фирма посредник в Одрин, което е осуетено от турските власти.
Междувременно представители на „Ърнст енд Янг“ – Турция съвместно с Али Пирзада и „Ърнст енд Янг“ ЕООД – България довеждат в София висшия мениджмънт и експерти на TCHEALTH Bilgi Teknolojileri A.S., като на 09.07.2015 г. в хотел Радисън правят закрита конференция под патронажа на британския посланик Ема Хопкинс. На конференцията са поканени само ръководството на M3 и ограничен брой народни представители, за да се запознаят с турския софтуер, който се предлага за българската Национална здравно-информационна система. Контактите и взаимодействието с министър Москов очевидно се задълбочават защото на 19.07.2015 г. адв. Иванка Кръстева пише на двама от директорите на „Ърнст енд Янг“ ЕООД (Диана Николаева и Юлиян Михов), че ще им възложат поръчката за ценообразуване на болничните пакети, като ги уверява, че ще сключат договор с тях и им предлага те сами да предложат финансовите му параметри! Освен всичко друго Кръстева ги кани в M3, за да участват при работата на работната група по този въпрос, като им предлага напълно безплатно да ги захрани и с база данни така, че да могат да разполагат с всичко необходимо за бъдещия голям търг за информационната система. В този контекст следва да се отбележи, че Турция има официална политика да подпомага чрез държавна субсидия пенетрацията на турски фирми в България, като за целта има учреден нарочен фонд в размер на 5 млрд. турски лири.
В случая е очевиден интереса и намесата на Турция с цел придобиване на информация, контрол върху чувствителна сфера каквато е здравето на българите, върху здравните досиета на влиятелни личности в политиката и бизнеса.

Пробивът в M3 е направен чрез директно възлагане на Адвокатско съдружие „Ърнст енд Янг“ на договор за ценообразуване на двата нови пакета на НЗОК – основен и допълнителен, методология за остойностяването им, остойностяване и преоформянето на бюджета на НЗОК за 2016 г. (договорът е сключен в края на м. август, но работата на практика не е извършена от адвокатското съдружие). Няма никакво обяснение защо M3 възлага директна поръчка за стотици хиляди лева на избрана фирма, която няма никакъв опит в здравеопазването на България при положение, че НЗОК и БЯС всяка година договарят цени и обеми на медицинската помощ вече 15 поредни години, което е не само тяхно правомощие, но и задължение по закон – по методология за ценообразуване приета с постановление на МС. Ако M3 си е позволило да изземе тази дейност, то не е ясно защо не я възлага на десетките институти и центрове, които събират данни от здравните заведения и имат цялата база данни, които позволяват тази дейност да се извърши в рамките на системата. Ясно е, че външната услуга цели превъртането на пари през частна фирма, част от които вероятно ще се върнат при възложителя. Очевидно, за да се извърши всичко до край, се налага Иванка Кръстева от съветник на Петър Москов в M3 да се прехвърли в НЗОК като подуправител и то на мястото на д-р Димитър Петров, който откровено заявява, че министърът му е оказал неправомерен и брутален натиск да напусне поради несъгласието му да се подчини на изземването на функциите на НЗОК по отношение на цени, пакети, лекарства, бази данни и прочие.
Ето някои интересни факти, които изясняват технологията и порочността на този процес:
∙ Кръстева си кореспондира с одиторската фирма „Ърнст енд Янг“ ЕООД – България, но накрая договора се сключва между M3 и Адвокатско съдружие „Ърнст енд Янг“ очевидно, за да може да се придобият чувствителните данни, но без да се компрометира одиторското дружество, което трябва да послужи за параван в големия търг за информационната система;
∙ Не се обявява нормална поръчка по ЗОП, а се пристъпва към „договаряне без обявление“, което е възможно само за правни услуги. В същото време ценообразуването на медицинската помощ по двата здравни пакета е невъзможно за осъществяване, защото и двете структури нямат никакъв капацитет за целта;
∙ Кръстева е в тежък конфликт на интереси и противозаконен статус защото действа в качеството си на съветник в политическия кабинет на Петър Москов, действащ адвокат, член на борда на директорите на няколко болници поставена там от Москов, а към настоящия момент е и подуправител на НЗОК. Не е ясна причината министъра на здравеопазването да назначава за съветник адвокат при положение, че правната дирекция на M3 окомплектована с кадри с юридическо образование;

Предлаганата база данни съдържа търговските взаимоотношения на НЗОК със здравни заведения, които са търговски дружества – договорни партньори; заболяванията, за които е заплащано; диагнозите и друга чувствителна информация, която е и търговска тайна. В крайна сметка са предадени и базите данни на НЗОК (след като е отстранен подуправителя д-р Димитър Петров, който отказва съучастие и на негово място е назначена адв. Иванка Кръстева). Чрез M3 са изискани и прехвърлени към „Ърнст енд Янг“ и базите данни на НЦОЗА; ∙C предложения предмет на договор министърът прехвърля собствените си задължения и отговорности върху дружество, специализирано основно в счетоводен одит, при това с франчайз върху името и без опита, и способностите на франчайзодателя. Всяка точка от предмета на договора може да се изпълни от служителите на НЗОК съвместно с БЯС (каквито са правомощията и задълженията им по закон), а M3 да промени Наредба 40, която съдържа нормативната уредба на материята по договора;
∙Данните които „Ърнст енд Янг“ ще получат по тази поръчка чрез адвокатското им дружество, ще им дадат голямо предимство в бъдещото състезание за Националната здравно-информационна система, където всъщност е основния прицел на корпорацията;
∙Договора на министър Москов с адвокатското сдружение на два пъти се удължава поради невъзможност на адвокат Милен Райков и консултанта Али Пирзада да изпълнят задачите по договора (известно време те обикалят из София търсейки подизпълнители като предлагат възнаграждение от 25 000 лв. за изпълнението на задачите при положение, че договора е за 250 000 лв.). Накрая работата е свършена от националните консултанти към M3, които са събрани за 3 дни във Велинград, където изпълняват (безплатно) задачата вместо Адвокатско съдружие „Ърнст енд Янг“, а материалите от работата им е изпратена от министър Петър Москов за сведение и съгласуване от БЯС – в последните дни на м. септември;
∙Б/1С остро възразява на този подход и пише протестно писмо до всички институции в страната, но отговор няма. Така в крайна сметка едни вършат работата, други получават парите, трети са потърпевши;
Този договор е само първа фаза, втора и трета предстоят, като стратегическата цел е да се вземе цялото изпълнение на софтуера за Националната здравно-информационна система на България, който всъщност ще представлява превод на турския софтуер за турското здравеопазване. Засега за първия етап от изпълнението на тази задача са утвърдени по програма „Добро управление“ 6 млн. евро средства от ЕС, а се очаква НЗОК да продължи финансирането на следващите фази до 20 млн. евро. Средства по този проект се очакват и от M3.

Необходимо е да се отбележи, че същите „Ърнст енд Янг“ ЕООД са проникнали и в доста други министерства и институции в България – БНБ, КФН, Министерство на спорта, Министерство на здравеопазването, Спорт-тото и прочие, те са автори и на злополучния Закон за вредните храни предложен от министър Москов.
В съзвездието от фирми и адвокатски съдружия около M3 все с името „Ърнст енд Янг“ напоследък се появяват и други фирми-фаворити, в търговския успех на които е замесен активно и другия съветник на министър Москов и член на Надзора на НЗОК – г-н Тома Томов. В неговия случай пък става въпрос за предаване на цялата административна и архивна документация, както и целия документооборот на M3 в ръцете на частно ЕООД – „Енвизимо България“ и свързани с него фирми под благовидния предлог, че това дружество притежава авторски права върху информационна система Eventis R7.
Министерството разполага с подобна система от години, но явно министър Москов няма нищо против да изсипе куп пари за друга такава информационна система и така да даде останалата база данни за здравеопазването в ръцете на своите съветници и техните фирмени приятели, така че на големия търг за Националната здравно-информационна система те да притежават изключителни предимства пред евентуалните конкуренти.
Ето как се прави това
- министерството на здравеопазването договаря отново без обявление на основание чл. 90 ал. 1, т.З от ЗОП поръчка за „Поддържане и надграждане на система за управление на документооборота и работния поток“ за информационната система Eventis R7 авторските права се притежават от „ЕНВИЗИМО БЪЛГАРИЯ“ ЕООД, а правата за внедряване и поддръжка са предоставени на „Енвизимо внедрявания и поддръжка“ ЕООД, гр. София, бул. „Александър Стамболийски“ № 37, ул. Леге № 10. Предоставените изключителни права включват правото да се внедрява системата Eventis R7 в публични и частни организации, да се преработва, да се извършват допълнителни разработки и промени в системата, да осъществяват гаранционна и следгаранционна поддръжка. Въпросните „Енвизимо“ са не по- малко вездесъщи от „Ърнст енд Янг“ – могат да бъдат намерени в Министерство на образованието, Министерство на земеделието, БДЖ, Министерство на енергетиката и много други. Интересното при тях е, че една и съща информационна система продават в диапазона от 80 000 до 200 000 лв., според щедростта на възложителя, а явно и според алчността му.
Описаните казуси са само част от активните действия на министър Москов и двамата му съветници, които в известна степен обясняват неговите настойчиви визити в Турция, срещи с турския здравен министър, с който са станали очевидно близки, след като се хващат на басове и играят игри, правят неизгодни за България бартерни сделки с ваксини, и задкулисно осигуряват пенетрация на турски фирми в здравеопазването на България.
С изграждането на Държавна агенция за електронно управление се очаква консолидирането и централизирането на още бази данни и информационни системи (на НАП, НОИ, МВР, ГРАО, Търговски регистър, ИО и прочие), до които ще се достъпва през турския софтуер за Националната здравно- информационна система защото тя единствена се очаква да осигури достъп през пръстов отпечатък на 7 млн. български граждани.
Ако пътя на Турция към ЕС минава през България, както публично обяви премиера Ахмед Давутоглу, няма по-сигурен начин за контрол върху него от пълната информационна зависимост на България от Турция, която надали ще остане само информационна.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени