FACEBOOK

Заминалите българи 2 пъти повече от върналите се: НСИ

Нетната външна миграция от България не само не намалява, както твърди премиерът Бойко Борисов, но дори се увеличава почти двойно за периода 2012-2018 г, сочат данни на НСИ, представени от Клуб Z.
„През последните години чувствително расте броят на българите, които се завръщат в родината - около 4 пъти”, написа министър-председателят на страницата си във Фейсбук, в разгара на скандала Барселона.

Той цитира броя на завърналите се у нас български граждани в три случайно подбрани от него години – 2012-а, 2015-а и 2018-а. Важно е обаче не само колко са завърналите се наши сънародници в определена година, но и колко други българи в същата тази година са решили да напуснат страната.

Клуб Z посочва, че Борисов и екипът му, са боравили изключително избирателно с фактите. „Сякаш нарочно са пропуснали да спазят елементарните правила на представяне, които преобръщат цялата картина”, подчертава изданието.

Данните на НСИ, които са напълно достъпни сочат, че през 2012-а напусналите страната българи са били около 14 000, а завърналите се - около 5000, то през 2018-а България са напуснали малко над 31 000 български граждани, а в нея са се завърнали, както отчита премиерът, малко над 16 000.
Aко от броя на напусналите извадим броя на завърналите се у нас българи, ще видим, че що се отнася до влиянието на външната миграция, населението ни днес се топи около два пъти по-бързо, отколкото в началото на периода, върху който се е съсредоточил Борисов. През 2012-а разликата между напуснали и завърнали се е минус 8676 души, а през 2018-а - минус 15 094 души.

Демографската картина в страната става още по-лоша, ако добавим към сметките не само механичния прираст (нетното салдо от външната миграция – заселени и изселени), а и разликата в естествения прираст - новородени и починали. Населението на страната най-вероятно намалява дори по-бързо, отколкото този процес може да бъде уловен от официалната национална статистика.

Припомняме, че от ГЕРБ вече са използвали подобни спекулации с броя на завърналите се у нас българи. Темата вече беше лансирана още по време на кампанията за изборите за ЕП през м.г., когато редица кандидати и партийни функционери от управляващата партия, както и вицепремиерът Екатерина Захариева, най-безцеремонно твърдяха, че "през 2018 г. за първи път в България са се завърнали повече българи, отколкото са я напуснали". Лъжа!


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени