FACEBOOK

Заложиха още 760 млн. лв. приходи

Бюджетната комисия в НС реши приходите в бюджета да са със 760 млн. лв. повече. По този повод се повиши тонът между вицепремиера в оставка Асен Василев и шефа на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански. 

Всичко започна след като от ИТН предложиха 760 млн. лв. по-високи приходи от първоначално заложените в бюджета. От ДПС също се изказаха в тази посока.

Преди това, бюджетната комисия остави в актуализирания бюджет по-ниска ставка- 9%, вместо 20% ДДС само за парно, газ и хляб. Депутатите не подкрепиха нито едно от останалите предложения за диференцирани ДДС ставки за плодове и зеленчуци, слънчогледово олио, брашното, мляко, месо и храни от първа необходимост. Не бе подкрепено и искането на ГЕРБ намалената ставка на косвения данък за ресторантьорските и кетъринг услуги да продължи до догодина.


Актуализирания бюджет предвижда приходите от ДДС за 2022 г. да бъдат в размер на 15,2 млрд. лв.

Вицепремиерът в оставка Асен Василев, която повтори резервите си към диференцирани ставки обясни, че предложенията на ИТН за 9%-но облагане на плодове, зеленчуци ще струва 100 млн. лв. по-малко за бюджета, а списъка на ГЕРБ за повече храни ще лиши бюджета от 395 млн. лв. само за 6 месеца.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени