FACEBOOK

Жители на Младост: Десислава Иванчева няма капацитета и волята да спре презастрояването на квартала

Кристиана Тодорова и Никола Вапцаров разкриват конкретните проблемни казуси в района

За проблемите със застрояването на квартал Младост и свалянето на доверието към кмета на района Десислава Иванчева от страна на Инициативния комитет, който издигна кандидатурата й, репортер на Topnovini.bg разговаря с един от членовете на комитета г-жа Кристиана Тодорова и вече бившият заместник-кмет на района Никола Вапцаров.

Какви са причините да се разграничите от г-жа Иванчева и да свалите подкрепата си от нея?

Кристиана Тодорова: Аз мога да кажа като член на Инициативния комитет, който издигна кандидатурата й, че за тези месеци първо, бях подведена. На съвещанието, когато беше издигната кандидатурата й, тя твърдеше, че има нужните качества и образование и ще се справи с тази позиция, на което държи и до ден днешен. За съжаление се оказа, че това не е така. Имаше много пропуски в действията си, от проблемната зелена площ, която е в градинката между 19 и 21 блок и досега няма никакви ангажименти от нейна страна като кмет на район Младост и всичко се прехвърля към Стплична община. Подобен случай има и до блок 11.

За него е имало 14-дневен срок, в който тя е могла да пусне опровержение, но не го е направила. Блок 70-ти е по същия начин. Има много причини, поради които ние, гражданите смятаме, че тя ни подведе и не защити интересите на проблемните места, където имаше възражение за строежи. Ние не сме против строителството, а срещу пълното презастрояване, като има места, на които не трябва да бъде допускано, а тя не ги защити. Проблемът не е когато една гражданска кандидатура няма необходимите компетенции за дадена длъжност. Всичко се учи, но само когато човек има желание. Бедата идва когато този човек не желае да се вслушва в експертните съвети на своя екип.

Никола Вапцаров: Реално погледнато ние, когато започнахме кампанията и стратира тази офанзива, която беше срещу статуквото и презастрояването на Младост, направихме две заявки към жителите на квартала. Първо, обещахме, че ще спрем презастрояването, второ, общината да започне да функционира по-добре. Става въпрос за по-бързо обслужване на гражданите, да прекратим корупционни схеми, да направим община Младост за пример. Искахме да покажем, че гражданското общество може да доведе до едно по-добро управление.

През изминалите месеци г-жа Иванчева показа, че няма желание да предприеме конкретни мерки и действия, с цел да оптимизира работата в общината и най-вече тя доказа, че няма капацитета да спре това презастрояване. В случая не говорим за това дали са издадени нови строителни разрешения, или не. Просто строежите, които вече са налице или в процес на построяване, в които има явна нередност - било то документална или друга, е важно да бъдат спрени. Става въпрос за строежи в тесни междублокови пространства, жилищни площи, които се използват общо от гражданите и т.н. Изобщо няма положени усилия в тази посока.

Блок 70 е един много добър пример, в който бяха открити конкретни закононарушения при реституцията и нашият екип в общината подготви една искова молба до съда и я пусна. Строежът беше спрян със заповед на кмета. На един по-късен етап инвеститорът дойде в кметството с адвокати и каза, че ще съди г-жа Иванчева за злоупотреба с власт, ако не оттегли заповедта за спиране на строежа и делото, което да разследва реституцията на земята.

Проблемът е, че по закон хората, които на времето са влезли в ТКЗС-то, са имали 1.6 декара, а им се възстановяват 4.5 декара, което е несъответствие и следователно е достатъчна причина да се започне разследване. Госпожа Иванчева не знам поради каква причина - според мен е страх, реши да оттегли иска и заповедта за спиране. По този начин на практика предаде хората от 70-ти блок, които наистина разчитаха на нея и това беше последният шанс да се направи нещо против сградата.

Сега и да се върне случаят за разглеждане в съда, сградата вече е над земята и няма как да се спре. Даже и да бъде спрян строежът, абсурдът ще бъде, че ще има една недовършена сграда. А можеше да бъде спрян още на етап дупка и да се обърнат нещата. Същият проблем имаме с 11-ти блок, където има един паркинг, който по принцип се ползва от гражданите, живеещи в блока. Той е частна собственост, но въпросът е, че има инвестиционно намерение, което собствениците са пуснали през главния архитект на София за одобрение и то трябва да стане чрез зелена светлина от страна на община Младост.

Тя разписва това обявяване и дава ход на процедурата преди изобщо да е имало някаква възможност да бъде разгледано и дали този проект не нарушава градската среда и дали няма проблем при собствеността на имота. Няколко месеца след това, тя разбира какво е направила и започва една ПР кампания във фейсбук, как може такова нещо 5-етажна сграда там да се строи, ние трябва да го спрем, като кмет няма да позволя такова нещо и пуска опровержение на арх. Здравков.

Само че опровержението е можело да стане в 14-дневен срок от получаването на документа в общината, но тя не го е направила. Спирането на строителството не трябва да бъде абсолютна цел. Младост трябва да се развива по някакъв начин и строежите, които не са предмет на конфликт, не трябва да бъдат ограничавани, защото тогава се получава нарушаване на правата на собствениците на тези имоти. Има редица решения, които могат да бъдат приложени и то на чисто законово ниво. Тя може да започне една такава процедура, ако щете и на ниво законопроект за изменение на общия устройствен план на София.

Също така може да се вземе решение за увеличаване на бюджета на общината за обезщетение на собственици на проблемни имоти и те просто да бъдат изкупени на пазарни цени. Така хем собствениците им ще са доволни, хем гражданите ще са щастливи. В крайна сметка това би било израз на солидарност към всички граждани за проблема, защото парите ще дойдат от общия бюджет на София. Аз съм на мнение, че в такъв момент софианци ще са съгласни да проявят солидарност, като това си личи по обединението срещу неправдите. Но досега не се предприемат конкретни мерки в този аспект. По скоро се залага на популизъм.

Създава се едно противопоставяне, като от едната страна са „лошите“ инвеститори и „лошата“ Столична обшина, а от другата страна - гражданите на Младост. Само че една администрация не може да функционира здравословно по този начин, защото този антагонизъм поражда проблеми за квартала. Пример за това е булевард „Копенхаген“, в отсечката от Младост до Дружба, която трябва да мине през Горубляне и да пресече Цариградско шосе. Това нещо е било заложено в плана за инвестиране, но в момента, когато госпожа Иванчева е трябвало да го защити пред бюджетната комисия, тя не го е направила.

А това, че те са го извадили оттам и тя не е поискала да го вкарат в плана за 2017 г., е именно израз на това недоверие и антагонизъм. Въпреки че на публично ниво процесите продължават да вървят сравнително гладко, човек трябва да умее да бъде и дипломат. Реалността е, че ние сме от различни политически семейства и винаги ще има някакво ритане под масата, но за да не страда квартала от това, трябва да има нужните познания. Този пропуск за „Копенхаген“ за мен е проблематичен, защото това решава проблема с целия трафик на Младост, като отпушва бул. „Малинов“.

Така по бул. „Сахаров“ директно се стига до Цариградско шосе. Редица такива неща ме накараха да мисля, че това е кауза пердута моето пребиваване в общината, защото нито се възприемат моите съвети, нито се търсят. В крайна сметка, ако не мога да допринеса с работата си, би било едно цоцане на общинския бюджет да стоя там и формално да изпълнявам функцията на заместник-кмет, а реално качествата ми на експерт да не се оценяват.

Източник: topnovini.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени