FACEBOOK

Енергийният проблем е общоевропейски: Президентът

„Проблемът с енергийната криза и стремителното поскъпване на тока е общоевропейски и ние трябва да търсим координирани действия на ниво ЕС, за да защитим гражданите и бизнеса", заяви в Брюксел президентът Румен Радев, който пристигна за участие в провеждащия се там Европейски съвет.

„Най-важните са краткосрочните мерки на ЕК, включващи компенсации, данъчни облекчени и държавна помощ са прехвърлени изцяло в правомощията на държавите членки в зависимост от техните финансови възможности”, посочи българският държавен глава.

„Очаквам с спешен порядък кабинетът да обяви още по-значими мерки в подкрепа на всички небитови потребители. В тази връзка обаче липсва една мярка, която касае България- намаляване на парниковите емисии", подчерта Радев.

По думите му той ще настоява ЕК да се намесва енергично за контрол на енергийните мерки и да предотвратява спекулациите на енергийните борси.

„Ние сме държава, която произвежда енергия, достатъчна за нашия пазар. Освен това и изнасяме енергия - като част от ЕС. ЕК трябва да се намесва за предотвратяване на спекулата", настоя още Радев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени