FACEBOOK

Елена Йончева: Нито съм отвличана, нито ми е плащан откуп

Топжурналистката Елена Йончева разгроми с факти и аргументи несъстоятелните обвинения, отправени към нея от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, който в хода на предизборната кампания преди дни я набеди, че е получавала пари от държавния бюджет за свои тв репортажи. Това тя направи в пространно интервю пред ПИК, цитирано от всички медии у нас.


Елена Йончева от години отсрамва журналистическото съсловие у нас, пътувайки до всички горещи точки по света и без страх отразявайки майсторски международните военни конфликти в съвремието ни.


"През 2009 г. имаше два случая на освободени български граждани, взети за заложници от сомалийски ислямисти и пирати. В едния случай споменатата Данка Панчова с още петима души от френската неправителствена организация Действия срещу глада е отвлечена на 4 ноември 2008 г. и освободена след 9 месеца. През август 2009 г. френското правителство беше решило случая. Вторият епизод е свързан с отвличането на кораба Маласпина Касъл с 16 български моряци на борда. Корабът беше похитен на 6 април 2009 г. от водите на Аденския залив и освободен на 9 май 2009 г. Нашият телевизионен екип, който беше в Сомалия през април - май 2009 г., не е бил отвличан, поради което никой не е трябвало да плаща откуп. Информацията, дадена от г-н Ивайло Московски, /б.р.бивш транспортен министър в двете правителства на ГЕРБ/, през 2013 година, че България е платила милиони (не става ясно на мен или на Франция) по повод нашия "престой" в Сомалия е нелепа и тогава казах, че ако не се извини публично, ще го съдя", коментира сега Йончева пред агенцията и свързаният с нея вестник Ретро. Ивайло Московски публично й се извини преди 3 години. Като човек, свикнал да борави с факти и документи, сега топжурналистът направи и принципно предложение на експремиера:


„Понеже съм сигурна, че всичко, което каза Борисов, е лъжа, му предлагам следното морално споразумение: Когато стане ясно каква е истината, когато съдът се произнесе, аз съм готова да се откажа от всяка политическа битка, от парламента, в случай, че бъда избрана за депутат – ако Борисов не лъже. Но в случай, че Борисов е мъж, истински мъж, ако има чест и достойнство на държавник, да поеме своята отговорност и да напусне политическия живот на България, когато докажа, че той е просто един лъжец”.
Йончева коментира още и страха от ГЕРБ, както и самоцензурата, която си налагат в медиите.
По-късно Елена Йончева на среща с избрители в Хасково, откъдето е издигната за депутат, обеща да лобира за нов спортен закон, както и за данъчни обекчения за фирмите, които спонсорират спорта.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени