FACEBOOK

ЕК предлага фонд от 100 млрд. евро в помощ на краткосрочната заетост

Европейската комисия предлага да се създаде фонд на стойност 100 млрд. евро в помощ на краткосрочната заетост насред пандемията от Covid-19.

„Чрез схемите за краткосрочна заетост фирмите ще могат временно да намаляват часовете на наемните работници, като държавата ще покрива неотработените. Всички страни членки ще имат достъп до фонда, съобщи председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен и допълни:

„Можем да мобилизираме 100 млрд. евро за тази цел, което ще бъде възможно благодарение на гаранциите на страните членки на стойност 25 млрд. евро. Това е европейска солидарност в действие. Структурните фондове също могат да помогнат, като задържат хората на работа. Ние създаваме условията за облекчаване на достъпа до европейските пари“.

За да финансира заемите за страните членки, Комисията ще взема заеми от финансовите пазари, които след това ще дава на държавите при изгодни условия. Те пък ще бъдат облагодетелствани от високия кредитен рейтинг на ЕС и ниските лихви, предаде БНР.

"Ние сме онези невидими медици с бутафорни и крайно недостатъчни защитни облекла, които диагностицират, транспортират и лекуват първи по домовете и спешните отделения пациентите с COVID-19. Естеството на работата ни за съжаление ни превръща в заразоносители, които застрашават ежедневно семействата си и неинфекциозните си пациенти", пише в позицията.

В тази връзка НАРСМП пита властта и националния оперативен щаб колко от лекарите в спешна помощ са тествани и колко са болни от COVID-19 от началото на епидемията. "Защо не ни тестват след всеки контакт с болен от COVID-19, дори когато сме карантинирани, дори когато се разболеем? Оказва се, че трудът на другите ни колеги, на полицаите, военнослужещите, шофьорите на автобуси, на депутатите е по-рисков от нашия", заявяват медиците.

Те искат да знаят кога ще имат достатъчно защитни облекла, каквито имат колегите им от интензивни и инфекциозни отделения. "Пациентът с COVID-19 е еднакво заразен за всички, а на нас ни дават екипи само ако има информация, че пациентът е съмнителен. Знаят ли в колко случаи пациентите със задух, гръдна болка, паник-атака в последствие се оказват с положителен тест за COVID-19?, питат медиците.

Другият им въпрос е кога ще има бързи тестове, за да диагностицират пациентите си. "Колко от нас трябва да се разболеят или загинат от COVID-19, за да ни разберат от Министерството на здравеопазването и Националния кризисен щаб?", завършва позицията на НАРСМП.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени