FACEBOOK

ЕК подкрепя идеята за удостоверение на ваксинираните срещу COVID

Шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подкрепя въвеждането в ЕС на взаимно признато удостоверение за ваксинираните срещу коронавирус. Това съобщиха говорители на ЕК.

Според комисията въпросът какви преимущества би давало това удостоверение е политически и правен. Говорителите не изключиха възможността този въпрос да бъде обсъден на насроченото за следващата седмица заседание на Европейския съвет.

ЕК не води разговори с производителите на китайската ваксина срещу новото заболяване и няма данни за преговори и от страна на Европейската агенция по лекарствата.

Сигурността на ваксините, достъпни в ЕС, се удостоверява от лекарствената агенция, казаха още от комисията.

Oткраднатите данни от агенцията са били подправени, особено в частта, която "доказва" политически натиск от ЕК ваксините да бъдат одобрени по-бързо от обичайното. По думите на говорителите целта с разпространението на такива данни е да се подкопае доверието във ваксините. Говорителите заявиха, че комисията е положила усилия заради извънредната обстановка решенията на лекарствената агенция да не се бавят допълнително по бюрократични причини и така да се ускорят доставките.

Няма доказателства, че одобрените в ЕС ваксини не действат срещу южноафриканския щам на вируса на болестта. ЕС може да разчита на 760 милиона дози от утвърдените, което е достатъчно за имунизацията на 80 на сто от гражданите на съюза.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени