FACEBOOK

Дъждът, не 5-г. GP майсторлък за 250 млн. лв., виновeн за срутването на Железница: Борисов

До авария с трима затрупани доведе безкрайното изпълнение на проект от близката до властта строителна компания Джи Пи Груп. По време на работа се срути тунелът Железница. Започналата при Борисов 2 конструкция на 2 км е в шестата си година струва 250 млн. лв.

Пострадалите са работници, които са извадени и транспортирани в болница в Благоевград за изследвания. Виновни няма, „инцидентът е случайност, следствие на дъждовете”, обясни премиерът Бойко Борисов. Той отиде в клиниката, където бяха настанени ранените.

Срутването в тунела е станало в лявата тръба на южния изход. Общо 2 км тръби трябва да свържат северната с южната част, които трябва да се срещнат по средата, като част от АМ Струма. Проектът на най-дълги я и най-скъп тунел в страната има дълга история и започва още в началото на Борисов 2.

Железница ще се окаже един от най-бавно построените обекти в страната. Първата процедура за него тръгна още през 2015 г., но беше спряна след скандално изчезване на част от документите на кандидатите по прокет за над 250 млн. лв.. Сега 5 г. по-късно пробиването е на около 400 м. от северната страна, горе долу толкова е и от другата. Дори не е наполовина.

През октомври 2018г. премиерът Бойко Борисов нареди Джи Пи Груп да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране. Разпорежданията му към АПИ дойде, след като ЕК сезира ОЛАФ. Тя вече проверява твърденията за корупция и машинации при спечелени от въпросната Джи Пи Груп европроекти, разкрити в разследване на Биволъ. Същата строителна компания се оказа във фокуса на общественото недоволство и заради скандалите около ремонта в центъра на София. Тогава от компанията сами увериха, че се отказват от строителството на тунел Железница.

Няколко месеца по-късно обаче същата фирма пое този проект, след като АПИ подписа договора с избрания консорциум ДЗЗД АМ Струма Тунел 2018, в който участват Джи Пи груп, Глобал Кънстръкшън и

Виа план. ВАС определи, че обединението ще строи тунела за над 200 млн. лв. Съдът безапелационно потвърди мотивите на Комисията за защита на конкуренцията и на възложителя АПИ, за избор на изпълнител на обществената поръчка. От компанията се аргументираха с благородната формулировка, че това се прави „в полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет, които могат да възникнат при неизпълнение на проекта до 2023 г.”.

Същевременно страната ни вече губи финансиране от кохезионния фонд на ЕС по АМ Струма, който отговорните институциите провалиха. АПИ се опитва да замаже скандал със спиране на 267 млн. евро или 522,2 млн. лв. В същото време е заявено намерение да се кандидатства отново за тях. Междувременно е трябвало да извършим голям списък от дейности, строго препоръчани от ЕК по отношение на екологичната част. А не сме! Въпросът за съдбата на отсечката по АМ Струма остава висящ, но има голяма вероятност тя да остане незавършена никога.

Срутването очаквано ще доведе до забавяне на проекта. Брюксел вече мноногократно предупреди правителството, че ако не изпълни цялата АМ Струма в обещаните срокове, ще трябва да възстанови цялото получено досега финансиране - включително за готовите и за строящите се отсечки, което ще е за сметка на данъкоплатците.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени