FACEBOOK

До 20% скок в цените на лекарствата

“Производителите на лекарства са дали заявка за поскъпване на медикаментите в размер от 4 до 20% заради инфлацията”, обяви пред Nova шефът на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Причината е, че десетки фармацевти от цялата страна се притесняват, че бъдат принудени да затворят заради високи сметки за ток. По думите им те нямат особен избор да компенсират разходите. Единственият им вариант е да вдигат цени, въпреки че цените на лекарствата са държавно регулирани и имат таван.

При козметиката и хранителните добавки обаче може да има неограничено повишение.

По думите на Костов му най-голям скок в цените ще има при медикаментите без лекарско предписание. "Законът обаче ограничава увеличаването на цените по НЗОК. Козметиката и хранителните добавки могат да имат неограничено повишение в цените", обясни той.

Освен това Костов съобщи, че проблемът с дефицита на медикаменти се задълбочава. "Почти цялата група антикоагуланти ги няма. 373 лекарства са забранени за износ. Причините са основно производствени, потреблението е нараснало в пъти", подчерта фармацевтът.

По отношение на компенсациите той сподели, че такива има за всички бизнеси. "Над 30 хил. лева повече сме платили за ток в сравнение с миналата година. Вероятно ще търсим увеличаване на размера на помощите, но предстои да го обсъдим в бранша", изясни той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени