FACEBOOK

Домоуправителите започват ревизия на кучетата в блока

Ще отчитат броя им в районните кметства на столицата

Домоуправителите ще трябва да преброят кучетата в блока, да ги запишат в домовата книга и да ги отчетат в съответното районно кметство в София, пише Монитор. Заповедта е на зам.-кмета по екология Йоана Христова. Така шефовете на входовете ще могат да се включат в контрола над домашните любимци. Идеята е общината да знае каква е реалната бройка на кучетата, които се отглеждат в блокове и къщи. Според Закона за управление на етажната собственост пък, всеки домоуправител, който наруши или не изпълни задълженията си, може да отнесе глоба от 300 до 1000 лв. Идеята не е да глобяваме хората, а да им припомним да регистрират животните си, обясниха от Московска 33.
19’ припомня, че до мярката се стигна, след като още на 19 февруари изчете гратисният срок от една година, който стопаните имаха да регистрират и да поставят чип на кучето си. Всеки, който не го е направил може да отнесе глоба от 200 лв. Задължителното чипиране ще позволи да бъде търсена отговорност от собствениците, изоставили своите домашни любимци, а също така би предотвратило и кражбите на животни, напомнят от фондация Четири лапи. Освен това всеки собственик трябва да регистрира кучето си в общината още на 4-месечна възраст.
Такса куче в столицата е 24 лв., като от налога по закон са освободени кастрирани животни, домашните любимци на инвалиди и служебни кучета.
Проверка на Четири лапи в интегрираната информационна система на Българската агенция по храните сочи, че до март има данни за 80 724 кучета с поставен микрочип, като само за миналата година техният брой се е увеличил с 18 972. От началото на 2017 г. са идентифицирани 1505 четириноги. Според наредбата за домашните любимци собствениците на кучета в София трябва да ги извеждат на разходка с каишка, намордник, паспорт и документ за регистрация на животното при ветеринарен лекар. Проверява се и дали стопаните почистват след тях. В случай че собственикът се окаже нередовен, трябва да плати санкцията от 20 лв. на място, а при повторно нарушение глобата скача до 200 лв. Хайките се правят от екипи на общината, полицията и регионалната ветеринарномедицинска служба.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени