FACEBOOK

Доброто и Мая дават ЦИК на съд заради протоколите

“Ще сезираме Административния съд за решението на ЦИК”, обяви пред БНР ексминистърът на електронното управление Божидар Божанов от Демократична България (ДБ), която влиза в коалицията на Доброто за вота. Заявлението му идва след становището на комисията, според което което финалните данни от машинните и хартиените бюлетини ще се записват заедно в секционните протоколи. Жалба срещу мярката подахода и от Изправи се, БГ на Мая Манолова. Напомняме, че ден по-рано говорителят на ЦИК Цветозар Томов хвърли оставка като говорител именно заради това решение (но запази поста на зам.-шеф).

"Флашките от машините, които съхраняват резултата от машинното гласуване по партии, се транспортират в РИК и там могат да бъдат използвани като контролен механизъм, т.е. да се провери дали има разминаване между това, което са преброили хората, и това, което са отчели машините. По волята на "хартиената коалиция" водещото е човешкото броене. Ние смятаме, че машините броят по-правилно, с по-малко грешки и не се поддават на манипулации”, аргументира се Божанов.

“Това залегна в ИК. Когато слеем резултатите от машинното и хартиеното гласуване, тази проверка става почти невъзможна. В много редки случаи може да светне някакво разминаване. Дори да има грешки при броенето и сумирането, те няма да могат да бъдат открити в РИК и съответно коригирани", обясни той. Бившият министър припомни многото грешки на вота през 2021 г.

“Подадохме жалба срещу решението на ЦИК във ВАС, сигурна съм, че съдът ще го отмени”, обяви по-късно и лидерът на Изправи се, БГ Мая Манолова.

„Представете си какъв хаос ще настане, ако двата типа бюлетини се смесят - те изглеждат и се въвеждат различно. По този начин следите от манипулацията на вота ще се изгубят. Поразителното е, че отново представители на БСП са изпълнителите на мръсната поръчка. Позорно поведение на партии - ГЕРБ, ДПС и БСП, в ЦИК. По този начин ще се занули честността на изборите”, коментира тя.

С позиция по темата излезе и Томов, който представи във Facebook мотивите за оставката си. “Отказах от ролята на говорител на комисията заради решение, което не виждам как мога да защитя публично”, заяви той.

“Нека обясня тук защо реагирам толкова остро: защото според мен то е абсурдно, опасно и цинично. Защо абсурдно? Единственият сериозен аргумент, който издигнаха колегите, гласували за това решение, беше, че така се облекчава секционния протокол и респективно – работата на СИК. Само че мъничките разписки от машинното гласуване (които по закон вече трябва да наричаме бюлетини, но и албатроси да ги наречем по закон, те ще си останат мънички разписки) няма как да се броят смесено с огромните хартиени бюлетини. Ще се броят поотделно.

Следователно с това решение ЦИК просто забранява на СИК да впишат резултат, който са получили и чието вписване не изисква никакъв допълнителен труд. А това е абсурдно, защото няма как да се съчетае с претенцията (и задължението) ЦИК да осигурява прозрачност на изборния процес”, обясни Томов.

„Защо опасно? Защото се ликвидира възможността за сравнение с данните от машинния протокол. Това означава, че почти всички случаи на грешки или измами няма да могат да бъдат дори забелязани чрез сравнение на данните, тъй като няма да има съпоставими масиви данни. Не можете да сравнявате отчетения от машините резултат с ръчното преброяване и на хартиеното, и на машинното гласуване, взети заедно. В този смисъл това решение е манна небесна за изборните мошеници – то е като да отключиш вратата на жилището си, за да не създаваш проблеми на евентуални крадци да разбиват ключалки”, добави още той.

“А защо цинично? Ами защото го наложиха същите хора, които преди няколко месеца настояваха именно за сравняване на машинните протоколи с контролните разписки от машинното гласуване - нещо, което ЦИК направи във всички секции на предишните избори. Подобно преобръщане според мен е цинично", заключи зам.-шефът на комисията.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени