FACEBOOK

Дигитализацията е сред основните приоритети за София: Фандъкова

"Дигитализацията и засилване на сигурността е сред най-важните приоритети в столицата", заяви  столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на конференцията "Защита и киберсигурност в Югоизточна Европа". Събитието е с акцент върху технологиите, иновациите, киберсигурността и отбраната.

"Въвеждането на повече технологии в живота на хората е довело до създаването на така наречените "умни градове". Наша цел е да използваме технологиите и иновациите, за да направим живота на хората и бизнеса в града по-удобен и ефикасен", заяви Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че София е сред първите градове, които са усвоили дигиталната трансформация и са приложили планове за нейното изпълнение.

"Ние работим заедно с IT сектора в града. Високотехнологичният сектор има дял от над 20% в структурата на индустриите в столицата. В резултат от всички тези наши усилия София беше избрана като един от 4-те града, редом до Брюксел, Дъблин и Тирана, за разработване на Рамката за управление на цифровите права на Европейския съюз. Градът ни е избран и от Emerging Europe, един от най-престижните конкурси за социално, икономическо и демократично развитие на Европа, като дори Столична община получи и наградата "Сигурност на критичната инфраструктура", допълни Фандъкова.

Тя обяви следващите проекти на общината.

"Работим, за да създадем единна централизирана система за управление на електронната идентичност на служители на централната администрация и районите и достъпи до информационните системи на общината. Това ще спомогне за повишаване на информационната сигурност при контактите, обмена на данните и извършването на електронни услуги на граждани и фирми. Работим за повишаване на информационната сигурност на данните, с които държавата работи съвместно с общината. Столицата е и една от партньорите заедно с водещите държавни структури като ДАНС и МВР на научноизследователска инфраструктура в България в областта на управлението на риска за сигурността при бедствия и аварии", каза още Фандъкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени