FACEBOOK

Джобен фестивал 2018

27 – 29 април 2018 г., „Ателие Пластелин“ (София, ул. „Цар Симеон“ № 48)

Фестивалът за кратки форми в изкуството "Джобен фестивал" навърши пет години и юбилейното издание е част от проекта "Времеви зони", който се осъществява с финасовата подкрепа на програма "Култура" на Столична община.

В това издание на „Джобен фестивал” акцентът е върху документалното кино. Във фестивалните дни публиката ще може да се наслади на документалния пътепис на Момчил Ап. Карамитев „По стъпките на предците ни в Окситания“. Филмът разкрива духовната връзка между Богомили и Катари, както и исторически места и събития, малко известни в днешно време, но описани от древните летописци. Част от програмата е и Youtube сериалът на Крис Захариев "Да се изгубиш нарочно", в който трима тинейджъри, на ръба на безгрижието и на крачка от отговорния живот, ще покажат непозната страна на България през техните очи. В рамките на фестивала ще бъде поставено и началото на сътрудничество с източноевропейската платформа за документално кино "КинеДок" и ще се представят серия от документални филми в следващите месеци.

За първи път в програмата на фестивала ще участва и детският игрален филм "Моля те, Нептуне" – съвместна продукция на БНТ и ЕБУ по идея на Ралица Филипова, режисьор – Петър Гайтанджиев. Това е история, която ще върне и по-големите в детските им години, като за миг ще им се стори, че чуват шума на морето с допрян до ухото рапан. Филмът тази есен ще бъде представен на най-големия фестивал за детско игрално и документално кино в Чикаго, САЩ – "Детските Оскари".

Сред изпълнителските участия се отличава името на Явор Костов-Йондин и Субтеатър, който ще направи първия театрален трейлър на "Фауст: Тъмните свърталища на любовта". Историята разказва за актьор, провалил се в своята интерпретация на "Фауст", но пък открил свой загадъчен колега, който осъществява подобен акт в психиатрична клиника...

Друго любопитно е пресъздаденото от Константин Колев и групата за исторически възстановки, които ще представят демонстративна историческа битка между българи и викинги.

В музикалната програма ще бъдат представени както новите, така и познатите творби на дуото проф. Симеон Венков (пиано) и Свобода Боздуганова (контрабас). Ще участват: бардът с китара Виктор Макаров, който наскоро представи новия си албум "Шарена черга"; Денис Апов – още един поет с китара и за финал – DJ сет на Денис (DSH!) Шипочки.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени