FACEBOOK

Дефицит на евро в чейнджовете

Дефицит на евро има в чейндж-бюрата дори в центъра на София през последните дни, покрай решението на властта да отпише от закона фиксирания курс на лева и то „през задния вход“, без обществено обсъждане, което е задължително според действащата в страната нормативна уредба.

Както е видно от кадъра, който запечата за архивите известният адвокат Николай Хаджигенов, опашка пред БНБ, каквато не е имало поне от 24 години, а това предполага, че голям наплив е заел самия салон на централната банка, показва има ли доверие към последните действия на финансовия министър Горанов и гуверньора на държавния трезор.

Димитър Радев беше заместник – министър на финансите при хиперинфлацията и незапомнената девалвация на лева при Виденов. За това и за приключенията му като мисионер на МВФ в страни, които придобиха удивителни финансови проблеми след съветите му, още преди неговия избор 19 минути надлежно информира обществото. Напомняме признанието на шефката на Бюджетната комисия в парламента МенТа Стоянова, че Радев и Горанов не са успели да защитят лева при преговорите с Еврогрупата и Дания за евентуалното ни влизане в чакалнята на Еврозоната – ERM II, където се предвижда до 15% обезценка на националната валута –реално обедняване на гражданите.

Междувременно България е единствената страна, която не е обявила, за разлика от всички други членове на Европейския съюз за какво ще се бори при разпледелението на новия 7-годишен бюджет на Общността, който ще се разпределя от четвъртък до неделя в Брюксел. Както писахме, поради напускането на Великобритания и намаляването на вноските на най-богатите държави: Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия, еврофондовете, включително образователните и научните в ресора на бг еврокомисаря Габриел,както и земеделските субсидии ще бъдат сериозно орязани. На тези пари от ЕС се крепим вече 11 години, но те ще бъдат намалени с поне

Снимка: Николай Хаджигенов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени