FACEBOOK

Дефицитът с 45% скок до 5 млрд.лв., падат ръста и износа, инфлацията 3,2% за хората, 6,8% в промишлеността

Забавяне на ръста на БВП, придружено от рязък спад на вноса, който се наблюдава от началото на годината и за всички групи стоки и достига 20% към държавите извън ЕС, води до стремглаво покачване на отрицателното салдо, сочат дори захаросаните данни на НСИ.

Търговският дефицит вече е -4,829 млрд.лв. срещу -3,343 млрд. за първото полугодие на миналата година или ръст от 45%. Това означава, че богата България е дала на чуждите икономики 5 млрд. повече за стоки и услуги, отколкото е продала навън стаЛбилната родна икономика.

Смехотворно е и числото на чуждестранните итнвестиции от 111 млн.лв. срещу 3,1 млрд.евро за същия период, но през 2008 г. Дори спрямо рекордно лошата за инвестициите у нас 2017 г. числото е 3 пъти по-ниско - тогава сме привлекли 329 млн.евро.

Инфлацията в индустрията достига невижданите 6,8%. При потребителските цени също е рекордна за последните 5 години - 3,2 % на годишна база, измерени от НСИ, което значи поне двойно в реалния живот, в София - пъти повече.

Напомняме, че над 80% от българите не стигат до средната работна заплата в страна от малко над 1000 лв., а пък тя е с 33% под социалния минимум - т.е. средствата за нормално преживяване на базово ниво. В София ножицата е още по-голяма.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени