FACEBOOK

Дефицитът се удвои за месец, реалният е пъти по-голям

Бюджетният дефицит продължава да расте и към октомври той достига 1.4 млрд. лв., или 0.8% от прогнозния БВП, признава дори близкият до финансовия министър Асен Василев в. Капител. Така спрямо предходния месец минусът почти се удвоява, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Те не позволяват по-задълбочен анализ, но пък има подробна информация за септември, която показва изоставане на приходите най-вече по линия на ДДС от внос.

Истината е, че дефицитът всъщност е 2 млрд.лв., а до края на годината се очаква да мине границата от 3 млрд.лв. При това сметката не отчита източените над 1,5 млрд.лв. печалби от държавните фирми, които бяха оставени без каквито и да било средства за инвестиции – особено енергийните в навечерието на новия отоплителен сезон, а това е и риск за сигурността на цялата държава. В сметката не влизат също ненаправените капиталови разходи – до момента задържаните са над 3 млрд, а могат да достигнат и до 5 млрд.лв. Това също е опасно – те поддържат системата и я развиват – става въпрос за строителство, ремонт и поддържане на пътища, жп линии, електропроводи, ВиК, обществени сгради като болници, училища, детски градини и т.н.

Няма никаква сигурност, че ще получим и 1,4 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост от ЕС, тъй като депутатите вече 6 месеца не могат да гласуват няколко нищожни поправки в закони.
Тоест, истинският дефицит тази година ще достигне 10 – 11 млрд.лв. под вещото ръководство на Асен Василев и при неизпълнението на плановете на близкия му Спецов в НАП и в Митниците. Точно, колкото беше планирал служебният кабинет.

Бюджет 2023 е планиран за 5-те месеца управление на Василев с 4.6 млрд. лв. дефицит на касова основа, или 2.5% от БВП. От Министерството на финансите посочват, че очакват в оставащите месеци до края на годината салдото да достигне планирания дефицит, т.е. през ноември и декември минусът ще набъбне с още около 3 млрд. лв.

Към октомври консолидираните приходи достигат 53.4 млрд. лв. (почти 77% от годишния разчет). Данъчните постъпления нарастват номинално спрямо същия период на миналата година с 4.4 млрд. лв., или с 11.6%. За цялата година е планиран ръст 14%, т.е. ако няма промяна през следващите два месеца, тази година вероятно ще има неизпълнение на приходите от данъци. Според финансовия министър Асен Василев "горе-долу ще успеем да компенсираме голямата част от 700-те милиона, които не бяха събрани от Агенция Митници първото шестмесечие".


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени