FACEBOOK

Денков се сети, че губим 1,4 млрд. лв. по ненаправен план със срок до днес, а 113 дни е премиер

Енергетиците плашат с блокада а цялата страна

Премиерът Николай Денков потвърди, че е разговарял с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод искането за поправки в териториалните планове за въглищните централи. Ден по-рано от ГЕРБ-СДС се обявиха за запазването им и сигнализираха за потенциални нарушения.

„Всички знаем, че има забавяне по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като законопроектите, свързани с правосъдната система и енергетиката. Чух се с г-н Борисов, мисля, че изчистихме това недоразумение", призна пред журналисти премиерът след като се срещна с еврокомисар Илиана Иванова.

Сега Денков, който е премиер вече 113 дни се сети, че страната ни може да загуби близо 1,4 млрд. лв., ако не бъдат готови плановете, а крайният срок за прецизиране на текстовете е днес, защото след това трябва да бъде взето решение на МС. Напомняме, че темата е в ресора министър ГБС – Андрей Цеков, тъй като именно шефът на МРРБ трябваше да задвижи процеса, но явно за близо 4 месеца в кабинета така и не намери време.

"Тези текстове може да бъдат прецизирани до края на декември, но вече в хода на дискусията с ЕК. Ние ще продължим диалога със синдикатите и с местните общности, така че да отчетем, ако има още техни съображения, но, разбира се, вече в рамките на това, което поставя ЕК като изисквания", посочи Денков.

От своя страна Борисов също потвърди, че разговарял по темата с него и със съпредседателя на ППДБ Кирил Петков. Ден по-рано на извънредния си брифинг от ГЕРБ призоваха правителството да промени по най-бързия начин плановете и изразиха притеснение, че фирми, близки до Доброто, ще се облагодетелстват от европейските пари. 

Едно от смущенията за ГЕРБ е „въз основа на получените инвестиции, които да бъдат подкрепени“. Борисов обясни: „Сиреч, дава се един индикативен списък на близки фирми или част от тях, много близки до управляващите, които за нас е странно, че са се появили там". Другото притеснение на ГЕРБ е свързано с „формален процес на избор и оценка“, което по думите на Борисов означава, че сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над 3 млрд. лв. и които по-късно ще бъдат оценявани формално.

По думите на Борисов, Денков е приел аргументите им и ги е уверил, че ще бъдат променени изреченията, които според ГЕРБ са притеснители, още на заседание на правителството в петък. Той благодари на премиера за подхода.

На извънредно заседание в петък МС ще поправи допуснатото "недоразумение" с ГЕРБ и "неволна грешка" с "формалния избор" на фирми, които са проявили интерес да участват в прилагането на териториалните планове за въглищните региони Стара Загора, Кюстендил и Перник и може да получат известна част от предвидените от ЕК безвъзмедни над 3 млрд. лв., пише Медиапул.

Междувременно миньори, енергетици и представители на синдикални организации заплашиха с блокиране на държавата заради напрежението около въглищните централи заради т. нар. Териториален план, тъй като в него е предвидено постепенно извеждането от експлоатация на мощности на въглищните централи.

Те се събраха пред сградата на Културния център в Раднево, където се проведе извънредната среща с представители на МЕ и МРРБ. Тя беше насрочена спешно след възникналото напрежение заради предвиденото гласуване на Плановете за справедлив преход на въглищните региони. Там се стигна до сериозно напрежение. Зам.-министърът на икономиката Красимир Ненов не беше допуснат да говори пред протестиращите и се наложи да напусне протеста заедно с полиция.

Протестиращите посочиха, че вкарването в МС на плановете е преминало без обществено обсъждане. Ако планът бъде разгледан в петък, те ще блокират цялата държава.  Работещите заявиха, че не са съгласни с предложените последни Териториални планове. Според тях няма нищо променено и няма никаква яснота.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени