FACEBOOK

Денков – премиер за 9 м., а Габриел – вице, после се сменят

Разбраха се за кабинет с втория мандат

“Ръководствата на ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ готови да излъчват премиери от двете формации на ротационен принцип”, обяви на брифинг Николай Денков, бивш зам.-министър при Борисов и гуру на Кирил Петков, с когото имат неправителствена организация, щедро финансирана и без никаква дейност баш при управлението на ГЕРБ. Двете формации се разбраха за кабинет с втория мандат на Доброто, който ще получи подкрепа от партията на Бойко Борисов.

През първите 9 месеца премиер ще бъде Денков, а вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел, сочи решение на националния съвет на ПП. След това двамата ще разменят ролите си. Напомняме, че двамата са кандидати за шеф на МС в проектокабинетите на своите коалиции.

“Поучени от уроците на 48-ото НС, инициирахме разговори за законодателна програма, която да събере подкрепата на повече групи. Ясно ни е, че ситуацията е изключително трудна. След 5 поредни избора и в настоящия парламент имаме затруднения и има опасност да се отиде на шести", аргументира се Денков.

“ПП/ДБ ще предложи правителство, което може да реализира. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на първата политическа сила в НС. Сега, когато е ясно, че първият мандат не може да мине с подкрепата на 121 депутати, предложихме на ГЕРБ да използваме целия този натрупан импулс, да стъпим на законодателната програма, на управленсктата програма, която още малко трябва да се уточни, но е добра основа. Да стъпим на предложения от нас състав, който може да бъде прецизиран предвид новите обстоятелства и търсенето на парламентарна подкрепа от ГЕРБ”, посочи той.

Денков подчерта, че кабинетът с втория мандарт ще се ангажира с общо 6 основни теми: реализация конституционна реформа за промени в на прокуратурата и ВСС, внасяне на редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците, изпълнение на законодателната програма за Шенген и еврозоната, връщане на машинния вот и промени състава на ЦИК, изработка на механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, внасяне промени за освобождаване на ръководствата на службите за сигурност от чуждо влияние.

Ако се стигне до отклонения от тези приоритети, то тогава Денков ще си подаде оставката, закани се той. Промени в състава и структурата на кабинета ще се правят само със съгласието и на двете коалиции.

Денков подчерта, че през следващите месеци с Габриел трябва да бъдат "партньори в пълния политически смисъл на тази дума". “Вторият мандат ще бъде национален. Това е записано в декларация между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ ”, обяви от своя страна самата тя. Документът трябва да получи подкрепата от ПГ в НС. "Неговият текст показва колко много отстъпки са направили всички в името но едно - България да има редовно правителство", подчерта тя.

 

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени