FACEBOOK

Данък свръхпечалба заради дупка в хазната

“Страната ни е застрашена от свръхдефицит, ако не предприеме редица непопулярни мерки”, обяви министър Росица Велкова на брифинг в МС.  "Приехме решение за съставяне на закон за държавния бюджет за 2023 г. Проектът на закона ще бъде разработен с дефицит от 3%", каза тя.

Велкова подчерта, че ако не се вземат драстични мерки, дефицитът ще достигне 6,9%от БВП.

Проектът на МС предвижда: въвеждането на т.нар. "данък свръхпечалба" - еднократна солидарна вноска за второ полугодие за 2023; 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба; увеличение на тол такси и концесионни възнаграждения; възстановяване на някои от намалените ДДС ставки. Предвижда се по-ниския данък  да остане само за хляба, брашното, бебешките храни и книгите; увеличаване на акциза на е-цигари; деклариране ДДС при регистрираните рискови стоки; ограничаване на командировки, представителни разходи и разходи за издръжка.

“Изпълнението на тези мерки ще гарантира изпълнението на Швейцарското правило за индексация на пенсиите, изплащането на увеличените заплати, както и увеличение на заплатите в бюджетния сектор, но само на институциите, които не са увеличавали заплати през 2022 г.”, посочи Велкова.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени