FACEBOOK

Губим 1/2 млрд. лв. от некадърност по АМ Струма

„Доброволно” се отказваме от милиони, твърдят от АПИ за провала със строителството на отсечката на магистрала Струма през Креснеското дефиле. Всъщност страната ни губи финансиране от кохезионния фонд на ЕС по проекта, който отговорните институциите провалиха. Агенцията се опитва да замаже скандал със спиране на 267 млн. евро или 522,2 млн. лв. В същото време е заявено намерение да се кандидатства отново за тях. Междувременно е трябвало да извършим голям списък от дейности строго препоръчани от ЕК по отношение на екологичната част.Въпросът за съдбата на отсечката по АМ Струма остава висящ, но има голяма вероятност тя да остане незавършена никога.

От пътната агенция обясниха, че решението е взето заради завишенитe екологични изисквания на новата ЕК към инфраструктурните проекти през защитени територии и с цел да се заложат по-високи мерки за защита на биологичното разнообразие в Кресненското дефиле. Което е лъжа: 19' вече е писал, че ЕС е на път да ни спре парите и при старата Комисия. Изненадата за АПИ не е новост за всички останали. За подобрно развитие политици и природозащитници предупреждават отдавна. Припомняме, че Зелените от месеци предупреждават, че новата версия на Струма през Кресна е вредна за природата и по тази причина ЕК няма да одобри да бъде финансирана с парите на европейските данъкоплатци.

Шефът на агенцията Георги Терзийски обяви, че до края на т.г. документите ще бъдат преработени и отново ще се кандидатства за европейско финансиране. По думите му завършването на АМ Струма се отдалечава.

Всички искани от ЕК мерки искат време, а Брюксел вече мноногократно предупреди правителството, че ако не изпълни цялата АМ Струма в обещаните срокове, ще трябва да възстанови цялото получено досега финансиране - включително за готовите и за строящите се отсечки.

Освен еколигичните съображения, по-същественият проблем по проекта е липсата на реална възможност той изобщо да бъде изпълнен. Оказва се, че е непосилен за изпълнителите у нас, останахме и без достатъчно квалифицирани инженери. Всичко това в страна, която преди около 40 г. направи много по-високи естакади на АМ Хемус и множество тунели, сред които и Витиня, който от години не може дори да бъде ремонтиран от Борисов 2 и 3. Разбира се, съществуват чужди фирми, които проявиха интерес, но никой не се съгласи да дава 50-70% „комисионна”, тъй като никъде другаде в ЕС няма подобна практика. За сравнение, например в Узбекистан построиха 19 км тунел, който е най-дългия в Азия и е сред най-мащабните в света. Сочена за „изостанала”, средноазиатската страна направи всичко това със собствени усилия и без европейски средства.

Евродепутатът Радан Кънев посочи, че „българското правителство се отказа от европейско финансиране за АМ Струма, за да запази корупционния си интерес”. Според него просто няма друго обяснение. „Беше ясно, че трасето през Кресна няма да получи европейско одобрение. Че алчността на властта ще забави и оскъпи този толкова важен за всички ни проект. Но честно казано, не вярвах, че от алчност могат да провалят цялото европейско финансиране и да натоварят корупцията си изцяло на гърба на българските избиратели”, посочи той.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени