FACEBOOK

Градският транспорт в София става безплатен при замърсен въздух

Фандъкова предлага национална програма за подмяна на отоплителните уреди

Градският транспорт в София да бъде безплатен в дните със замърсен въздух, предлага кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й този въпрос ще бъде разгледан на заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 23 февруари. 

В тези дни ще бъде забранено и движението на автомобили в определени зони на столицата, където замърсяването на въздуха е над нормите.
Пътна полиция вече започна проверки на всички автомобили с дизелово гориво, които ще бъдат спирани от движение, ако нямат катализатори, каза още кметът.
Столичната община предлага и въвеждането на задължителен екологичен маркер на автомобилите. Целта е по този начин най-големите замърсители сред превозните средства да бъдат спирани от движение, когато въздухът е замърсен над нормите.
Фандъкова предлага още втора мащабна национална програма след тази за санирането – за подмяна на неекологичните отоплителни уреди. Тя обаче няма да бъде безплатна, а по нея ще бъдат предлагани нисколихвени кредити или частично финансиране.
Възможно е учениците в София в регионите без топлоподаване да излязат във втора дървена ваканция тази зима, ако температурите в класните стаи не се вдигнат над 18 градуса, каза още тя.

Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени