FACEBOOK

Горанов и Дончев са отговорни за признатата измама с икономическата статистика

След скандалите с хазарта, Н18 и махането на фиксирания курс на лева , финансовият министър Владислав Горанов надмина себе си и въвлече държавата в огромен скандал за фалшифициране на статистически данни за икономиката – от там на бюджета и всички останали показатели. След като НСИ си призна за нечуваната история с лъжата пред ЕС и България, няма как от отговорност да се измъкне и ресорния вицепремиер по статистиката Томислав Дончев.

Нелепи са оправданията с променената методика на европейските ни партньори, след като тя не е накарала никоя друга държава да си позволи подобни измами, още повече шефка на Евростат е българка – бившата ръководителка на родния НСИ.

Самият Дончев обаче продължава да твърди, че няма манипулация на данните за БВП и дори се закле в здравето си. „Обзалагам се, че растежът на икономиката ще е близък до сегашните данни. Обзалагам се, включително на някой важен крайник, че експресните данни и окончателните няма да се различават”, обяви той пред Nova. „Имаше среща на НСИ и Агенция Митници и там бяха категорични, че няма изкривяване на данните", коментира още Дончев.

Напомняме, че от НСИ сами признаха, че изнесената от тях статистика за растежа на БВП „не е съвсем точна”. “Проблем с данните за българския внос все пак има, както твърдеше проф. Румен Гечев от БСП”, посочиха статистиците на срещата им с митничарите. Според тях става въпрос за промяна при подаването на митническите декларации, „свързана с новото съюзно митническо законодателство, в сила от януари 2019 г.”, което обаче не донесе такива разминавания в отчетите на другите страни-членки.

В съобщение на своя сайт от института посочиха също, че наистина има разминаване в числата за тримесечната статистика, но "експертите са категорични, че данните не са манипулирани и информацията е използвана добросъвестно". От НСИ посочиха, че на 5 март ще бъдат публикувани предварителни данни за брутния вътрешен продукт за 2019 г.

„Въпреки всичко, и позицииките на НСИ, и мълчанието на БНБ и МФ, някой, който е на официална позиция, има ли идея какъв е БВП на страната за 2019 г?”, запита на Фейсбук страницата си икономистът Бисер Манолов. „Март ще излязат предварителните данни. Това не е тъпо, нито смешно, това е абсурдно. Че то ще се наложи и ревизия на бюджета за 2019 г. Изпокрили са се като мишки. 'Айде малко по-мъжки”, посочи той.

„Стигнахме важен бенчмарк за всяка бананова република - несигурни статистически данни”, написа пък икономистът Стоян Панчев.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени