FACEBOOK

Гл. секретар на МВР хвърли оставка

Главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев подават оставки. Причината е тежкият пътен инцидент от вторник сутрин, при който пострада полицай. Той е в болница с опасност за живота. Полицейски бус бе ударен от микробус, пълен с нелегални мигранти от Сирия. Това е вторият подобен случай в рамките на няколко месеца.


„Аз и колегата Станимир Станев (б.р. - заместникът на Тодоров) подаваме оставка пред министъра. Но наистина е назрял моментът законодателната власт да си каже думата. Крайно време е за законодателни решения, които да покажат защита на нашите полицаи, които са на пътя и спират с риск за живота и здравето си имигранти", каза Тодоров.


"Всеки ден полицаите с телата си спират мигрантската вълна. Крайно време е за законодателни промени, които да им помогнат. Законодателството в момента е много либерално. При такова законодателство, което поощрява този вид бизнес, няма как резултатите да са различни. Ние обучихме колегите, снаряжихме ги, но трябва законодателната власт да покаже, че ще пази полицаите", заяви още подалият оставка главен секретар. Той даде пример, че от над 4000 образувани досъдебни производства за трафик на хора през изминалата година, половината са приключили с осъдителни присъди, но ефективните са само 158.


"И нека съдът и прокуратурата, разглеждайки тези дела, да са особено внимателни, че осъждайки тези хора на глоба, те отново се връщат и се изправят срещу колегите", каза още Тодоров.


Бусът с мигранти е излязъл на Околовръстното шосе от магистрала Тракия и там е започнало преследването от полицията. С идеята да бъдат спрени нелегалните имигранти, микробус на жандармерията е бил на пътя им. Водачът обаче не е спрял и се ударил почти челно в полицейското превозно средство.
Тежко раненият полицай е откаран в болница Св. Анна. Той е на 51 години, в безсъзнание е. Информацията от болницата е, че е с тежка черепно-мозъчна травма и има опасност за живота му.


Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че катастрофата, за жалост, много напомня на тази с автобуса в Бургас, когато загинаха двама полицаи. „Посегателството срещу полицейски служител е посегателство срещу държавата. Бяхме свидетели на подобни случаи в Бургас. В момента се повтаря цялата тази трагедия.”


Пламен Валентинов


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени