FACEBOOK

Главният архитект предлага минералните бани в София да бъдат възстановени

Модерен СПА център да бъде изграден в северното крило на Централната баня в София, възстановяване на балнеоложките центрове в "Овча купел", "Горна баня", Банкя и изграждането на изцяло нови бани в подножията на Стара планина, Витоша и Северния парк. Това са част от предложенията в доклад, който днес главният архитект Здравко Здравков внесе в Столичния общински съвет.

Сградата на Централната минерална баня в София е открита през 1913 г., като изворите ѝ са се използвали до 1986 г., когато е затворена. През 2014 г. приключи ремонт на част от сградата, която беше превърната в експозиционна част на Музея за история на София. Още тогава от Столичната община обещаха, че северното крило ще бъде възстановено и там ще бъде изграден СПА център, който да използва залежите на минерална вода.

Сега, четири години по-късно, Здравко Здравков предлага "Програма за оползотворяване на хидротермалните ресурси от минерални води на територията на Столичната община". Тя се състои от

девет мерки

една от които е изграждането на СПА център в северното крило на Централната баня. Програмата е насочена към използването на минералните извори в центъра на София, кварталите "Лозенец", "Панчерево", "Надежда", "Свобода", "Овча купел", "Баталова воденица" при парк "Възраждане" и планинското село Железница.

В градската част се предвижда

изграждане на нови места за използване на минералните извори

в Северния парк и при стадион "Локомотив". Главният архитект на София предлага напълно нови балнеолечебни центрове да бъдат изградени между селата в софийска област Локорско и Войнеговци, както и в южното подножие на Витоша при кварталите "Симеоново", "Бояна" и "Панчарево".

Здравков предлага да бъдат възстановени и съществуващите минерални бани в "Панчарево", "Овча купел" и "Горна баня".

Балнеоложкият център в "Банкя" също трябва да бъде възстановен. В края на април Столичният общински съвет прие да обяви търг, с който да се намери инвеститор, който да построи хотел зад сградата на банята. Наддаването ще започне от 10 млн. лева, като всички средства ще бъдат използвани за реставрацията на 106-годишната сграда.

Източник: Dnevnik.bg


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени