FACEBOOK

ГЕРБ се отказа от сделката за Царските имоти

Това съобщи пред медиите лично правосъдният министър Цецка Цачева след двуседмичния медиен шум и политическите ултиматуми от страна на коалиционния партньор ВМРО.

Припомняме, че 19 минути многократно писа за делата на Царя да си върне имотите и за намеренията на властта това да стане със специален закон.
Врана беше върната на Сакскобургготски през 2001 г. от кмета Стефан Софиянски, като скъпият за стопанисване парк бе дарен на общината, която и сега го поддържа. Държавата заведе делото за собствеността през 2011 г., като си поиска и именията Ситняково, Саръгьол, Бистрица и гори в Рила. През 2008 г. започна делото за имението Кричим, което приключи в полза на държавата през 2012 г. По делото за Саръгьол държавата спечели окончателно съдебната битка, но съдът й нареди да плати на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза общо 13 260 лв. разноски за ремонти и слънчеви колектори. Подобна е и ситуацията със Ситняково.

За Царска Бистрица още няма окончателно решение, но на две инстанции спечели държавата. Чака се окончателно решение и по делото за 1414 дка земи край София. И там държавата печели на две инстанции. Явно това ще се случи и с Врана.
Още пред първа инстанция виси искът за 16 500 дка гори в Рила в общо 66 имота. Някои от тях са продадени на три фирми и шансът да бъдат върнати на държавата, дори тя да спечели съдебната битка за останалите, е минимален. Горите бяха дадени на Сакскобургготски през 2002-2003 г. от поземлената комисия в Самоков, докато той беше министър-председател.

„Не се подготвя закон за връщането на територии”, стана ясно от думите на правосъдния министър Цецка Цачева. Регионалният министър Николай Нанков пък допълни, че ведомството му ще оттегли молбите за спиране на делата за Врана и за Царска Бистрица.

Цачева обясни, че работна група в министерството й, в която участвали представител и на регионалното и на земеделското, както и адвокатите на Сакскобургготски, стигнала до извода, че няма как изпълнителната власт да се меси в работата на съдебната, пред която в момента висят част от казусите за царските имоти. Въпросът можел да се уреди със специален закон, какъвто не се подготвял от изпълнителната власт, а бил в полето на парламента.

Въпросът за имотите бил поставен от Сакскобургготски, разказа още Цачева. На 31 октомври бившият премиер и наследник на българските царе изпратил писмо до председателя на парламента, премиера Бойко Борисов и омбудсмана Мая Манолова. Борисов разпоредил темата да бъде изяснена и така била създадена работната група в правосъдното министерство.

Нанков обясни още, че досега МРРБ е платило над 1 млн. лв. адвокатски хононари по делата за имотите. Още толкова е платило и земеделското министерство. В същото време обаче държавата не е влязла във владение в Ситняково и Саръгьол, макар че тези имоти бяха окончателно признати от съда за нейни преди повече от година.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени