FACEBOOK

ГЕРБ води с 10% на ПП: Медиана

25% подкрепа за Борисов и 17% за Петков

Общо 26,3%, биха гласували за партията на Бойко Борисов, а малко над 16,3%  за формацията на Кирил Петков и Асен Василев, сочи новото социологическо проучване на Медиана. Така ГЕРБ вече води точно с 10% пред втората политическа сила - Продължаваме промяната (ПП), а дистанцията само се увеличава. Напомняме, че по-рано в друго изследване на Екзакта разликата между тях беше 8 %, като за ГЕРБ биха гласували 26,2%, а за Харвардците – 18,1%.

Според Медиана има голяма вероятност в следващото НС да има 8 политически сили - всички, които бяха в последния парламент, плюс Български възход на Стефан Янев. Данните класират за трета политическа сила  БСП с 13,1%, но фатално близо до нея са Възраждане и ДПС - съответно с 12 и 11,5%. Шести са Демократична България (ДБ) с 5,9%, седмо място заема Български възход с 5,2% подкрепа, а осми се класира Има такъв народ с 4,7%. Изправи се България на Мая Манолова остава под чертата с 3% подкрепа.

Социолозите от Медиана уточняват, че битката от второ до пето място предстои и зависи от мобилизацията на тези партии, т.е. дори ПП може да бъде избутана на задни позиции.

Резултатите от проучването на агенцията за политическите нагласи сочат предричат ниска избирателна активност от 35%. Напомняме, че според Екзакта пък е възможно да гласуват около 47% или малко под 2,5 млн. избиратели живеещи в България. Други 30% заявяват, че е по-вероятно да не гласуват, а около 1/4 се колебаят как да постъпят и кого да изберат.

Сред политиците с най-висок рейтинг е президентът Румен Радев  с 52% одобрение, следван от Бойко Борисов и Корнелия Нинова  съответно с 25 и 22% одобрение, сочат данните на Медиана.

По 21% подкрепа имат Стефан Янев и Мая Манолова. Лидерът на ПП и бивш премиер Кирил Петков е смятан за добър политик от 17%, а другият титуляр във формацията - Асен Василев, събира 16%.

С 15% рейтинг е Костадин Костадинов от Възраждане, който изпреварва с 1% Мустафа Карадайъ от ДПС и Христо Иванов от ДБ. Лидерът на ИТН Слави Трифонов има 13% подкрепа, следван от Атанас Атанасов с 11%, Красимир Каракачанов с 9% и Волен Сидеров с 3%.

Миналата седмица Екзакта класира Борисов за най-одобряван лидер на политическа партия у нас с рейтинг от 29%. Данните на тази агенция поствиха на втора позиция Янев с 28%. Манолова и Петков пък получиха по 25% подкрепа, а Василев върза 24%. Нинова 20% подкрепа, а Христо Иванов - 19%. Трифонов печели одобрението на 18% от избирателите, Костадинов на 16%, а Карадайъ на 14%.

Според проучването на Медиана  близо 40% у нас смятат, че на семействата им ще се наложи да пестят от отопление и храна в близките месеци. 12% от запитаните се опасяват не от обедняване, а от възможността да изпаднат в крайна мизерия.

Заедно с това нарастват и опасенията от война в непосредствено бъдеще, като само за 3 седмици броят на хората, които смятат, че има голяма опасност от война в близко бъдеще се е увеличил с 9%.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени