FACEBOOK

ГЕРБ ДПС узакониха купуването на партиите

Сараите и властта обявиха, че имат споразумение за партийните субсидии. „ГЕРБ са съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на партиите", съобщи Мустафа Карадайъ след среща на двете политически сили в НС. Те са се разбрали хем да е 1 лв. субсидията, хем да има открито спонсориране, както поиска още в самото начало ДПС. Сега финансовата обвързаност между бизнеса и партиите вече ще има узаконен статут.

„ГЕРБ са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират и дейността си, и кампаниите си”, заяви Карадайъ. Припомняме, че в началото на юни именно управляващите, начело с премиера Бойко Борисов предложиха въпросната ставка за 1 получен глас, въпреки че виновен за скандала с надфинансиране е само финансовият министър. Броени седмици преди това пък Борисов беше категоричен, че няма да има 1 лв. субсидия, понеже, олигарси ще купят партиите”.

„Нашето предложение е това да бъде публично, да няма анонимни дарения, така че мисля, че е коректно нашето предложение, все пак да има и публичност във финансирането на партиите и да се знае от кои юридически, физически лица се получават дарения“, каза лидерът на ДПС.

След като са финансовите потоци ще бъдат публични, това ще даде възможност на този, който държи НАП и ДАНС да въздейства върху дарителите за „неправилните” партии. В случая тези органи са обвързани именно с ГЕРБ и ДПС, които се споразумяха за поправките.
„Според нас няма разлика между 1 лев или 0 лева субсидии на политическите партии, защото партиите с 1 лев субсидии не могат да се финансират”, аргументира се Карадайъ. „Затова ние предложихме американския модел на финансиране на партиите с 0 лева субсидии”, посочи той..

В петък НС трябва окончателно да гласува предложението на правителството за намаляване на партийните субсидии от 11 лева на 1 лев за получен действителен глас.

Същевременно мнозинството в НС отхвърли предложението на БСП от седмичната програма да отпадне законопроектът, с който ще се фиксира 1 лев партийна субсидия за действителен глас от първи юли т.г. Филип Попов от Левицата настоя за удължаване на срока между първо и второ четене на промените в Закона за държавния бюджет с още една седмица с аргумента, че са необходими обществени дебати по темата.


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени