FACEBOOK

В пандиза за нарушена К19 карантина, въпреки оправдателна присъда

Притежанието на “акцизна стока - нарязан тютюн” закова обвиняемия

Българин, който преди време наруши К19 карантината си попадна зад решетките, осъден ефективно от един съд, макар и оправдан от друг по същия случай, разказа във Facebook адв. Силвия Петкова. В крайна сметка делото му е възобновено, наложена му е пробация и той все пак е пуснат от затвора. Петкова определи случката като "една кратка история на отдавна започналия разпад на съдебната система".

Осъденият трайно пребивава в Англия и дори жилището у нас, където се води постоянният му адрес, е продадено отдавна. В периода 27 март - 16 април 2020 г. на му се налага да пътува за България 4 пъти. На летището обяснява, че няма постоянен адрес в страната ни, връща се за време от няколко дни до няколко часа и отсяда за кратко при различни приятели. Напомняме, че по това време влизащите у нас подлежат на карантина. Затова и здравните инспектори на летището му казват просто да даде "някакъв адрес", което той прави. След това 4 поредни проверки установяват, че сънародникът ни не се намира на фиктивната локация , която той даде именно след инструкции от здравните власти.

Така мъжът става поредния нарушител на карантината и клиент на прокуратурата. Образувано е общо наказателно производство за 4 деяния, представляващи нарушаване на забраната да напуска "дома си", въпреки че тази забрана нито му е изяснявана, нито е посочена в предписанието за карантина, разказа Петкова.

Делото е разделено на 2. Едно от деянията остава в компетентността на Районната прокуратура - Стара Загора, Териториално отделение - Гълъбово. 3 от деянията преминават в компетентността на Софийската районна прокуратура. И двете прокуратури внасят обвинителен акт и се стига до съд.

СРС оправдава гражданина за трите деяния. Според него няма правновалидни наредба, правило или мярка, които да са нарушени. Като втора инстанция СГС потвърждава оправдателната присъда. Градският съд не приема съображенията на районния, но пък според него деянието е малозначително, тъй като човекът не е установен болен и затова обществената опасност на деянието му е явно незначителна.

Не така смята обаче Районният съд в Гълъбово. Той признава човекът за виновен и го осъжда на 1 г. ефективно и 10 хил. лв. глоба. Присъдата е ефективна, защото защото гражданинът е извършил "престъплението" в изпитателния срок на друга присъда - за притежание на акцизна стока - нарязан тютюн. С привеждането в изпълнение на отложеното наказание общият срок лишаване от свобода става 2,5 г. Окръжният съд в Стара Загора потвърждава осъдителната присъда. Делото в града е разгледано в отсъствието на подсъдимия, тъй като е нередовно призован, а също и без адвоката му, защото съдът не отчита подадената молба за отлагане на делото, придружена с доказателства за друг предходни насрочен служебен ангажимент, обясни Петкова.

При определени случаи делата не стигат до върховния съд и този е такъв, тъй като двете инстанции са единодушни за присъдата. Така тя влиза в сила и човекът е отведен в затвора. Защитата обаче иска делото да бъде възобновено. "Умишлено, или не, от РС - Гълъбово забавят изпращането на делото до Апелативен съд - Пловдив с около месец - време, през което гражданинът неправомерно е в затвора", обясни адвокатът. В крайна сметка Апелативният съд в Пловдив възобновява делото и изменя влязлата в сила присъда в частта за наказанието. Той става пробация. В деня на обявяването на решението, човекът е освободен.

"И съм почти сигурна, че единствената причина Апелативен съд - Пловдив само да измени присъдата в частта относно наказанието е, заради опасността държавата да плати много пари на гражданина, ако бъде изцяло оправдан", коментира адвокатката.

 


Няма коментари към тази новина !

 
© sofia.media всички права запазени